Review

Opmars van een heldenbariton

Bariton Bryn Terfel is zaterdag te gast in de Matinee op de vrije zaterdag. Hij zal daar onder andere fragmenten uit Wagner-opera's zingen, die hij onlangs samen met de Berliner Philharmoniker en Claudio Abbado opnam.

De nieuwe cd van Terfel markeert zijn gestage opmars naar het nec plus ultra voor elke heldenbariton: de rol van Wotan in Wagners 'Ring des Nibelungen'. Over een paar jaar zal hij die rol in een nieuwe enscenering van het operahuis Covent Garden in Londen voor het eerst op het toneel zingen. Afgaande op de scène 'Wotans Abschied' op deze nieuwe disc moet dat iets heel bijzonders worden. Het grote, krachtige geluid van Terfel hebben we hier live kunnen horen in 'Tosca' en 'L'Elisir d'amore' bij De Nederlandse Opera.

Daarom weten we dat de machtige stem niet door opnametechnieken is opgekalefaterd, maar echt is. Als de voortekenen dus niet bedriegen, kan Terfel uitgroeien tot de beste Wotan van zijn generatie. De twee Amfortas-scènes uit 'Parsifal' gloeien van passie en pijn en de twee grote monologen van Hans Sachs uit 'Die Meistersinger von Nürnberg' zijn doortrokken van vocale wijsheid. Die fragmenten zijn een opmaat voor de complete Sachs-rol die Terfel in 2003 in Sydney zal zingen en later voor DG zal opnemen. Abbado dirigeert de Berliner met groot gevoel en met die nobele stijl die de Italiaan eigen is. Dit is een cd die grote Wagner-beloften voor de toekomst inhoudt. Bayreuth kan zich opmaken voor een nieuwe Wotan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden