Opknapbeurt Huis ten Bosch gaat 59 miljoen kosten

De beroemde Oranjezaal wordt onder meer gebruikt bij officiële gelegenheden, zoals hier tijdens een diner voor wereldleiders tijdens de nucleaire top in Den Haag in maart vorig jaar. Beeld REUTERS
De beroemde Oranjezaal wordt onder meer gebruikt bij officiële gelegenheden, zoals hier tijdens een diner voor wereldleiders tijdens de nucleaire top in Den Haag in maart vorig jaar.Beeld REUTERS

Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt in plaats van in fases. De renovatie gaat ruim drie jaar duren en 59 miljoen euro kosten. Voordat het werk begint gaat de beroemde Oranjezaal gratis open voor het publiek.

bewerkt door redactie

Eerst was het plan om de opknapbeurt in twee delen uit te voeren, maar dat zou 14 miljoen euro duurder uitvallen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen. Daarbij komt dat bepaalde delen van het paleis snel moeten worden aangepakt wegens de slechte staat van onderhoud. Uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden.

De eerste fase werd oorspronkelijk berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er is meer asbest dan gedacht en ook zijn er meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.

Het kabinet is destijds te stellig geweest dat de klus in twee delen zou kunnen worden uitgevoerd en dat had niet gemoeten, aldus premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad. Zoiets moet in de toekomst beter, erkende hij.

Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opengesteld. Bezichtiging van deze centrale koepelzaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis. De totale opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar.

Alexander Pechtold van D66 juicht de openstelling zeer toe. "Ik denk dat veel mensen deze prachtige, monumentale ruimte graag een keer willen zien. Hartstikke goed besluit van het kabinet om die mogelijkheid nu te bieden." Hij wilde dit al langer.

Pechtold is niet te spreken over de hoge prijs van de renovatie en de wijze waarop de bedragen tot stand zijn gekomen. Van 35 miljoen voor de oorspronkelijke eerste fase waarna men later wel verder zou zien, wordt nu dus 59 miljoen voor het geheel.

"Al te hoge kosten en slechte communicatie daarover maken de koning onnodig kwetsbaar", aldus Pechtold. "De premier zou het koningschap toekomstbestendig moeten maken, dat wil zeggen ingetogen waar het moet, koninklijk waar het kan."

Paleis Huis ten Bosch ligt in het Haagse Bos in Den Haag. Het paleis stamt uit het midden van de zeventiende eeuw en bestaat uit de centrale Oranjezaal en twee vleugels, de Haagse en de Wassenaarse vleugel. Tussen 1981 en 2014 woonde koningin Beatrix er.

Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. Beeld anp
Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden