Schotschrift

Ophef over de naam Rabozaal in de Amsterdamse schouwburg

null Beeld
Ally Smid

Dat krijg je als je te lang moet wachten voor je een zaal in mag voor een theatervoorstelling begint, tegenwoordig soms pas 5 minuten van te voren. Dan sta je daar maar voor die dichte deur en zie je staan: Rabozaal. Een nieuwe zaal in de Amsterdamse schouwburg, veertien jaar terug gebouwd, zwevend boven De Melkweg en betaald door de Rabobank. Dan word je boos, en denkt: die bank deugt niet, en schrijf je een stuk op hoge poten in de Theaterkrant, het grootste online platform over theater in Nederland.

Dat deed emeritus politicoloog Joost Smiers. Hij schrijft: ‘Als we tot ons laten doordringen wat een onmetelijke schade de Rabobank welbewust heeft aangebracht aan het boerenland, het klimaat, het grondwater, de koeien, varkens, kippen en aan het boer zijn, is het dan niet de hoogste tijd om de naam Rabozaal te schrappen? In Amsterdam, maar ook in Doetinchem, Amersfoort, Heerlen, Steenwijk, Hengelo en Nieuwegein.’

Het beste is, stelt Smiers, als schouwburgen en concertzalen opgezadeld zitten met niet te verdedigen namen, daar samen een punt achter zetten.

Morele vivisectie

Bepaald niet alleen instemming ontvangt Smiers op zijn schotschrift. ‘Na het de schouwburg uitjagen van de VVD’ers met een warm hart voor cultuur lijkt me de morele vivisectie van de cultuurminnende bedrijven een schitterende volgende stap op weg in de verdere afbraak van toneel als kunstvorm’, schrijft iemand spottend op de site van de Theaterkrant.

Lees ook:
Rabobank betuigt spijt voor rol in de stikstofcrisis

De grootste bank voor boeren krijgt kritiek vanwege decennialang beleid én een nieuwe omstreden proef. De Rabobank erkent dat er fouten zijn gemaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden