Tv-columnMaaike Bos
Opgewonden kroningsgesprekjes bij de BBC
‘De koning zal vast naar ons uitkijken”, grappen twee dames die bedekt met Charles-parafernalia kamperen op de harde stoepen langs de route. “Er zijn zelfs gezinnen met kinderen, die zich veel beter gedragen dan de mijne”, zegt een BBC-verslaggeefster. “Ze zitten in hun tent en maken tekeningen van koning Charles.”
Over die Britse gekte kunnen we ons lekker verkneukelen deze week. BBC News ging donderdagavond bijna helemaal over de voorbereidingen op de kroning van koning Charles III en koningin Camilla.
Dat die mensen een week kamperen langs de route van Buckingham Palace naar Westminster Abbey betekent niet dat ze het beste zicht hebben. De gouden koets gaat er in een paar minuten voorbij, al willen miljoenen Britten gewoon aanwezig zijn bij de duizend jaar oude tradities. Maar eigenlijk kunnen ze beter naar de BBC kijken met zijn honderdvijftig camera’s en hoogwaardige livestreams vanuit verschillende locaties.
Ceremonies vieren, dat kunnen de Britten goed
In de (vrij brave) documentaire Charles R - The Making of a Monarch die de EO zaterdag uitzendt, zegt een jonge prins Charles voor zijn kroning tot prins van Wales dat Britten het zo goed kunnen, ceremonies vieren. “Het is allemaal show, maar ik hoop dat het ook net iets meer is.”
Dat mystieke verlangen was ook bij anderen te proeven en gaf het kijken naar de Britse tv iets intiems. Enigszins opgewonden deden verslaggevers en experts hun best om leuke feitjes en invalshoeken toe te voegen.
Over de stoelen in Westminster Abbey: koning Charles heeft tweeduizend gasten, zijn moeder had er meer dan achtduizend. “Het kostte vijf maanden om die stoelen te plaatsen, en vijf om ze weer weg te halen”, zei een van hen. Over de bloemen: met dertig soorten tulpen wordt het een bont gekleurd geheel dat ‘de echte karakters van de koning en koningin moet reflecteren’.
Over de ‘loyale’ militairen op de route: het wordt volgens royalty-schrijver Robert Hardman de grootste hoeveelheid strijdkrachten sinds de kroning van koningin Elizabeth zeventig jaar geleden. Zevenduizend man van alle regimenten, vierduizend lopen mee in de stoet.
En als mensen willen protesteren zijn ze welkom, zei hij, al moeten ze niet met megafoons en versterkers aankomen, dan worden ze aangehouden. Met zoveel buitenlandse regeringsleiders en uitzending in 125 landen verwacht hij ook demonstranten tegen buitenlandse kwesties.
Daar hoor je de verslaggeefster even niet over
Er klinken al langer kritische geluiden over de megadiamanten in de kroonjuwelen, in koloniale tijd meegenomen uit India of cadeau gedaan uit Zuid-Afrika; of ze niet terug moeten. Daar hoor je de BBC-verslaggeefster even niet over. Zij praat met ontzag over de echte kroon van Queen Mary uit 1911 die voor Camilla persoonlijk wordt verkleind. Of over Charles’ St Edward’s kroon uit 1661 die zoveel weegt als een grote meloen (ruim 2 kilo). De diamant Cullinan I (de Grote Ster van Afrika) in zijn scepter weegt met ruim 530 karaat zoveel als een basketbal, hoorde ik ergens.
De BBC plaatst online ook filmpjes van de Abbey, de koetsen, of de Stone of Destiny uit Schotland die koning Edward I in 1296 wegstal. Al zevenhonderd jaar wordt die onder de kroningsstoel geschoven. Het rotsblok is wel teruggegeven, maar komt bij kroningen even naar Londen. Het is allemaal ‘heel erg deel van de Britse geschiedenis’.
Vijf keer per week schrijven Maaike Bos en Renate van der Bas columns over televisie.