Poëzie op Instagram

Op Instagram is iedereen dichter, maar scheid je het kaf van het koren in de wereld van de Insta-poëzie?

Kanshebber voor de beste quote door Anne van Walraven. Beeld Amai-award
Kanshebber voor de beste quote door Anne van Walraven.Beeld Amai-award

Iedereen is een Insta-dichter. De organisatie van de Amai-award voor het mooiste Nederlandse gedicht op Instagram wil laten zien dat er ook echt mooi werk tussen zit.

Nienke Schipper

Korte gedichten en quotes zijn razend populair op Instagram. Voor sommige mensen zijn ze een dagelijkse bron van inspiratie, anderen krijgen er de kriebels van. Hoe scheid je het kaf van het koren in de wilde wereld van de Instagram-poëzie?

Het is voor het eerst dat De Amai-award wordt uitgereikt. De Alle Monden Award Instagram is een initiatief van dichterscollectief Alle Monden, waar organisator Ronald Wijnia (@taaltriggert) deel van uitmaakt. Wijnia is zelf een fanatiek Instagram-dichter en bedacht de prijs samen met Remco Langeler (@rumornl) en Wichard de Krijger (@krijgerij) om beginnende dichters aan te moedigen.

Instagram is volgens Wijnia het perfecte platform voor de eerste schreden op het dichterspad omdat je er anoniem en veilig je eerste probeersels kunt plaatsen. “Het is laagdrempelig en daarom is het makkelijker om uit de kast te komen als dichter. Dat is voor veel mensen toch best spannend. En je ziet vanzelf aan het aantal volgers of je werk een beetje aanslaat.”

De creatieve combinatie van taal én beeld

Wat is Instagram-poëzie eigenlijk precies? “Het gaat om de creatieve combinatie van taal én beeld, veel mensen doen hun best om er ook een mooi plaatje van te maken. Tussen de inzendingen zitten bijvoorbeeld ook foto’s van handgeschreven teksten. Of mensen spelen met bijzondere letters en kleurige achtergronden.”

In totaal zijn er vijf prijzen te vergeven: drie publieksprijzen en twee prijzen die worden uitgereikt door een vakjury, die beoordeelt of iets het niveau van een vrolijk geformuleerde tegeltjeswijsheid ontstijgt. Die jury bestaat uit meer en minder bekende dichters zoals de voormalige dichter des vaderlands Tsead Bruinja, Francis Broekhuijsen van radiostation Sublime en de dakloze dichter Hilmano van Velzen. Zij zullen beoordelen wat het beste gedicht en de meest inspirerende quote is.

Er zijn volgens Wijnia geen regels voor Instagram-poëzie. Zelf let hij bij het beoordelen vooral op tekst en ritme. “Of de lettergrepen kloppen en het metrum. Er moet muziek in de tekst zitten, zeg maar. Maar wat mensen mooi vinden is natuurlijk heel persoonlijk.”

Er waren meer dan 2500 inzendingen, vertelt Wijnia. Hij is opgetogen over de belangstelling voor de prijs. “Het is fijn dat er eindelijk erkenning komt voor deze vorm van poëzie.” De longlist van vijftig gedichten en vijfentwintig quotes is te zien op de website Amaiaward.nl.

De stembus voor de publieksprijzen voor beste gedicht, quote en account is inmiddels gesloten. Komende zaterdag maakt de jury via YouTube bekend wie de winnaars zijn van zowel de publieksprijzen als de vakjury. De prijs is een eervolle vermelding en een prijzenpakket van de sponsor, uitgeverij Palmslag. “En natuurlijk een echte prachtige Amai-trofee.”

Kanshebber voor het beste gedicht door Kelly Verdonk. Beeld Amai-award
Kanshebber voor het beste gedicht door Kelly Verdonk.Beeld Amai-award

Lees ook:

Hoe schrijf je Echte Poëzie?

Vijf dichtlessen van dichter en auteur Tom Lanoye: “Poëzie is totale vrijheid.”

Influencer Esther is zo nep als wat, maar dat maakt voor haar populariteit niets uit

Bedrijven zien een nieuw verdienmodel in het gebruik van virtuele influencers: digitale figuren die niet echt bestaan, maar zich op sociale media wel als echte mensen gedragen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden