Review

Op 7 liter urine kun je 25 kilometer rijden

Bas van Lier schreef op een onderhoudende manier een boekje over duurzaamheid. En ook nog zonder opgeheven vinger..

Bas Maliepaard

’Hoeveel papier gaat er in een boom?’, heet deel zeven uit de geslaagde informatieve serie ’Vragen van kinderen’. Bas van Lier beantwoordt er dit keer vijftig over duurzaamheid – een thema waar gek genoeg voor kinderen nog nauwelijks over is geschreven.

Het antwoord op de vraag in de titel luidt: ’Van één boomstam van ongeveer tien meter lang en dertig centimeter dik kunnen ongeveer achtduizend velletjes A4-papier worden gemaakt. Genoeg om driehonderd van deze boekjes op te drukken.’

Aan dat soort geinige, concrete voorbeelden heb je wat, zeker als het gaat om een vrij lastig en ook een beetje saai onderwerp als duurzaamheid. Royaltykenner Cor de Horde had het makkelijker in ’zijn’ deel ’Heeft de koningin een huissleutel?’. Wie wil er nou niet weten of de majesteit zelf haar boterham smeert en of ze weleens winkelt bij de Hema? En ook Christa Carbo behandelde een dankbaar onderwerp in ’Krijgt de politie ook wel eens een bon?’.

De taaiste thema’s in de reeks belanden steevast op het bordje van Bas van Lier, maar dat is niet toevallig. Hij schrijft al jaren voortreffelijke non-fictie voor kinderen en kreeg in 2004 een Zilveren Griffel voor ’Het zeeboek’. In de vragenserie weet hij zelfs het ontstaan van het leven en de Europese Unie op een onderhoudende manier uit te leggen.

In dit nieuwe boek gaat het over CO2, smeltende ijskappen en auto’s op ’plaskracht’: op zeven liter urine schijnt een waterstofauto 25 kilometer te kunnen rijden. We leren wat de schoonste en de vieste plek ter wereld zijn: respectievelijk Cape Grim in Tasmanië en de Chinese stad Linfen. En dat er op de grote oceaan een eiland van 100 miljard kilo plastic drijft.

Maar er staan ook verrassende dichtbij-huis-vragen in. Wat is beter voor het milieu: sinaasappels uit een kas of uit een ander land? En plastic of karton? Interessante tegenstellingen waarop ook menig volwassene het antwoord niet direct zal weten.

Gelukkig vermijdt Van Lier de opgeheven vinger en verzandt het boekje niet in een oefening doemdenken. Er spreekt zelfs een verfrissend optimisme uit zijn antwoorden. Het milieu mag er dan beroerd aan toe zijn, de mens doet wel steeds meer zijn best om het tij te keren! Kinderen die daar zelf een steentje aan willen bijdragen, vinden in dit boek genoeg aanknopingspunten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden