null Beeld
Beeld

De SerieThe Silence

Ook vóór de oorlog was het gevaarlijk in Kiev

Nog voor de inval in Oekraïne werkten Russen in Kiev mee aan de thrillerserie The Silence. De mooie karakters en het sfeervolle decor van de serie kunnen dat niet doen vergeten.

Edwin Kreulen

Ze zijn onwerkelijk, de beelden vanuit een volledig ongeschonden en ogenschijnlijk zorgeloos Kiev. Toch vullen ze een groot deel van de detectiveserie The Silence, gemaakt ruim voordat de Russen ook deze stad bedreigden. En wrang genoeg: de serie is gemaakt met steun uit Rusland.

Al te vrolijk is het overigens ook in het Kiev van de serie niet; in de stad verdwijnt een jong meisje onder verdachte omstandigheden. Het is het nichtje van Olga, de hoofdpersoon van deze serie die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Olga is zelf juist een boegbeeld tegen mensenhandel in jonge vrouwen. Ze is verhuisd naar Kroatië en heeft daar een jong kind, samen met een politicus die het weleens ver zou kunnen schoppen bij de komende verkiezingen in zijn land. Hij stribbelt nog wat tegen als ze weer naar haar thuisland Oekraïne wil om uit te zoeken wat er met haar nichtje is gebeurd. Maar hij kent Olga’s vasthoudendheid en zo geeft deze Kroaat zijn Oekraïense vrouw op haar gevaarlijke missie naar Kiev een stevige lijfwacht mee: een Rus. Zie hier de samenwerking die inmiddels ondenkbaar is geworden door de oorlog.

Privéleven dat overhoop ligt

Het verhaal over de zoektocht naar de nicht van Olga wordt in deze serie afgewisseld met de tragische ontdekking van twee andere verdwenen meisjes in Kroatië. In de openingsscène zien we hoe het lichaam van het eerste slachtoffer langs de rivier wordt gevonden door een oude, wat verward ogende man. Die kan dus nooit de dader zijn geweest, maar de aansnellende inspecteur Vladimir brult direct dat hij als verdachte moet worden aangehouden. Een minpuntje voor deze tweede hoofdpersoon, maar de oudere politieman zal dit al snel goedmaken door zijn juist bedachtzame speurwerk. Werk dat hij moet leveren terwijl zijn privéleven – in de goede traditie bekend van de Scandinavische detective – overhoop ligt.

Een moeder op sterven, een eigenwijze ex-vrouw en een moeilijke verliefdheid met een ondergeschikte. Verhaallijnen rond onze inspecteur die helaas wat minder goed worden uitgewerkt. Wat wel ruim baan krijgt is de tweede grote hindernis voor politieman Vladimir: de corruptie. Zijn eigen baas is niet alleen een sta-in-de-weg voor doeltreffend politiewerk, maar misschien ook wel in de macht van de onbekende duistere krachten die ervoor zorgen dat de jonge meisjes verdwijnen, opgeofferd aan de seksuele nukken van sadistische rijken in Kroatië. En in Oekraïne, waar Olga ondertussen op zoek naar haar nichtje merkt dat de politie in Kiev ook al niet zuiver op de graat lijkt. In Kroatië krijgt de politie hulp van journalist Stribor, een origineel karakter, maar de maffia bedreigt al snel ook hem.

Wie is de grote boosdoener?

De serie heeft een paar nogal abrupte plotwendingen en de schrijvers zijn niet zuinig met overlijdens. Maar ze houden het tot het einde knap spannend wie van al deze corrupte figuren eigenlijk de grote boosdoener is. Veel aandacht is besteed aan de decors: het huis van Olga en haar politicus is in prachtige minimalistische stijl ingericht en de speurtochten naar de meisjes spelen zich af in het halfduister, in betonnen verlaten industriepanden en grofkorrelig gefilmde lege straten.

Maar het is bijna onmogelijk niet te denken aan het oorlogsleed dat ontstond nadat het filmen was afgerond. Zo kan hoofdrolspeelster Ksenia Mishina op dit moment niet terug naar het land waar ze een bekend actrice is. De Oekraïense was toen de oorlog uitbrak met een paar landgenoten in België, waar ze meewerkten aan de opnames voor een andere serie. Ze worden voorlopig door de regisseur en zijn team opgevangen.

The Silence, 6 afleveringen van een uur, verkrijgbaar op DVD of via mylum.tv

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden