Alternatieve stemhulp

Ook theatermakers en satirici ‘helpen’ u uw stem te bepalen

Het Nieuw Utrechts Toneel opent in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een politieke belcentrale. Beeld Bas Duijs
Het Nieuw Utrechts Toneel opent in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een politieke belcentrale.Beeld Bas Duijs

Wie na de Kies- en de Stemwijzer nog altijd zweeft, kan zijn toevlucht nemen tot creatieve alternatieven. Soms grappig of absurd, soms een serieuze poging tot een ander perspectief.

Keezers Quest

Arjen Lubachs Keezers Quest is een traditionele keuzehulp, vermomd als een Atari-computerspelletje uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. De speler bepaalt allereerst hoe zijn poppetje eruit ziet – haar, huidskleur, hippe bril – en geeft een naam aan het hondje dat hem vergezelt.

Met het hondje loopt hij tussen pixelige bomen door, treft onderweg de bosbewoners en geeft antwoord op stellingen. Zo zoeken de groene dwergen een bondgenoot in hun strijd tegen veehoudende kabouters en probeert Henk Trol zieltjes te winnen voor de grijsharige gnomen.

Aan het einde van de rit krijgt de speler te zien met welke (echte) partij zijn standpunten het meest overeenkomen. Simpel genoeg, als je tegen die tijd door de bomen het bos nog ziet.

De Speldwijzer

Het moet gezegd: de keuzehulp van website De Speld slaat welbeschouwd nergens op. Een van de minder absurde stellingen is: Nederland moet in de crisis blijven. Tot de antwoorden behoren ‘Oneens, ik heb zin in een frisse nieuwe crisis’ en ‘Deels eens, alleen als Hugo de Jonge aanblijft om op te zeiken’. Een andere stelling luidt simpelweg: We moeten. Ook als dat ten koste gaat.

Onderhoudend is de Speldwijzer wel. Er zit veel variatie in de grappen en net als je denkt het wel gezien te hebben, staat er ineens een doodserieuze vraag over het toeslagenstelsel tussen.

Of je er wat aan hebt wanneer je naar de stembus gaat? Alleen als AstraZeneca, Ajax-spits Sébastien Haller en de andere uitkomsten van de Speldwijzer echt op het biljet blijken te staan.

De Andere Stem

Het Nieuw Utrechts Toneel denkt dat Nederland zo langzamerhand geen keuzehulp meer kan zien. Daarom kun je via telefoonnummer 085-0410315 terecht bij zijn ‘politieke belcentrale’ De Andere Stem, tot en met vrijdag iedere middag van twaalf tot twee.

‘Links, rechts, blanco of zwevend’, zegt het theatergezelschap, ‘wat je voorkeur of situatie ook is, wij gaan graag het gesprek aan over de komende verkiezingen!’ Bellers kunnen terecht met vragen, twijfels en activistische gevoelens. In ruil krijgen zij een luisterend oor.

Dus ben je na alle hulpmiddelen, serieus dan wel satirisch, nog zwevend? Dan kan je altijd een een-op-een-gesprek proberen.

Lees ook:

Kick (14): ‘Het lijkt wel Tinder, die stemwijzer’

Vmbo’ers in Den Helder spijkeren hun kennis over democratie en politiek vooral vanaf het derde jaar bij. ‘De school moet ons de kans geven dit te leren.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden