Review

Ook pop-up heeft zijn grenzen

Lucy Cousins: 'Het huis van Muis', ¿34,95, vanaf 4 jaar, 'Muis in de speeltuin' en 'Muis gaat naar bed', ¿24,95, vanaf 21/2 jaar, uitgeverij Leopold.

Onlangs verschenen drie nieuwe pop-upboeken van Lucy Cousins, 'Het huis van Muis', 'Muis in de speeltuin' en Muis gaat naar bed'. 'Het huis van Muis' slaat kennelijk erg aan, want het staat deze maand in de Kinderboeken Top Twaalf van deze krant. Op het eerste gezicht val je er inderdaad onmiddellijk op: uitgeflapt herbergt het een compleet papieren poppenhuis in vrolijke kleuren, met een geheel ingerichte woon-, slaap- en badkamer, en deuren die open en dicht kunnen. Muis, die onder de douche staat, kan aangekleed worden met papieren kleren en verder kunnen er allerlei speelattributen uitgestanst worden als badkamer- en keuken-gerei.

Toch, hoe ingenieus 'Het huis van Muis' ook ontworpen is, het is de vraag in hoeverre er echt mee gespeeld kan worden door pakweg zesjarigen. Het is uiteraard zeer kwetsbaar en van het exemplaar dat ter redactie kwam was de vloer alleen vlak te krijgen door er iets zwaars op te zetten. Het lijkt erop dat Lucy Cousins - misschien verblind door haar succes - zo enthousiast is geworden over de mogelijkheden van lipjes, flapjes en schuifjes, dat ze doorsloeg, en iets van papier maakte dat beter en duurzamer in materialen als hout of kunststof uitgevoerd kan worden. Bij haar veel simpeler flap-uitboek 'Muis in de speeltuin' bleef ze beter bij haar leest: je kunt Muis 'echt' laten schommelen of de eendjes laten voeren. In 'Muis gaat naar bed' leek haar inventiviteit echter wat uitgeblust: het bevat weinig originele verrassingen, al blijft Cousins' robuuste schilderstijl ook hier overtuigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden