De SerieArctic Circle

Ook in de spannende Finse thrillerserie Arctic Circle grijpt het virus om zich heen

null Beeld
Beeld

Schitterende koude poolnatuur, een warmbloedig heldenduo en een angstwekkend virus. Die redden de Finse thrillerserie Arctic Circle van een overdaad aan personages.

Een nieuw virus is een bedreiging voor de mensheid. Het blijkt gevaarlijk te kunnen muteren en de dragers moeten razendsnel in quarantaine worden geplaatst. Wetenschappers zoeken in hun laboratorium koortsig naar een remedie. De Finse thrillerserie Arctic Circle lijkt de eerste ‘coronaserie’ na tien maanden ervaring in de echte wereld met dit virus. Maar schijn bedriegt, de serie mag dan pas net verschenen zijn, de opnames dateren van ruim voor het begin van de echte viruscrisis. Toch geeft die crisis deze detectiveserie een extra griezelig randje.

Hadden de makers van dit verhaal, dat zich afspeelt in Noord-Finland, akelig koud, dicht bij de Noordpool, dan zo’n vooruitziend oog? Dat valt nog mee, dit fictieve virus blijkt vooral overdraagbaar door seksueel contact. “De R zit nog ruim onder de 1", zeggen kijkers in deze tijd. De serie begint met de letterlijk ijzingwekkende vondst van twee dode vrouwen in een dorp dicht bij de Russische grens. Het blijken werknemers uit wat plaatselijk de ‘hoerenbus’ wordt genoemd, een mobiele plek voor sekswerk waar Russische vrouwen worden uitgebuit. Een niet origineel gegeven – in veel series uit de ogenschijnlijk zo tolerante Scandinavische landen staat Oost-Europa voor al het kwaad in de samenleving: drugs, maffia en misdaad.

Origineler is de persoon van lokale agente Nina Kautsalo die al snel concludeert dat op de vindplaats van de lichamen vier paar schoenen staan en dat er dus mogelijk meer slachtoffers zijn. Dit is normaal de politiefunctionaris in het blauwe uniform die het onderzoek ondersteunt en de echte rechercheurs de zaak laat uitzoeken. Maar niet in deze serie. Tegen de bezwaren van haar eigen chef in, en ook tegen de orders van de  ingevlogen hogere Finse en Russische rechercheurs, gaat Nina op onderzoek.  Tussendoor bezoekt ze haar eigen zus die met haar losbandige leven een rol blijkt te spelen in de virusverspreiding, en moet ze met de crècheleidster in discussie over de beste schoolkeuze voor haar dochter Venla, een jong meisje met het syndroom van Down. De liefde die de agente en alleenstaande moeder voor Venla laat zien, vermoedt al direct dat ook dit meisje een rol gaat spelen in de intrige. Want ook dat kenmerkt Scandinavische series: niets is privé. En die besmettingsfactor, de R, die zal al snel boven de 1 uitstijgen.

Is alles koud en zwart?

Is het in deze serie, met schitterende natuurbeelden van grote sneeuwmassa’s en luchten die afwisselen van het helderste blauw tot de ijzigste stormen, dan alleen maar koud en zwart, zowel in de hoofdplot als het privéleven? Het onderzoek naar het virus krijgt een flinke impuls met de entree van Thomas Lorenz, een Duitse viroloog ingehuurd door de Finse overheid. Een gezinsman met vrouw en dochter in Helsinki, maar hij lijkt wel direct een bijzondere persoonlijke klik te hebben met zijn collega-held, agente Nina. Is hij ook een impuls voor haar liefdesleven? De spanning neemt nu op meerdere fronten toe. Bedenk dat juist omdat dit zich voor de coronatijd afspeelt, anderhalve meter afstand houden in het café na werktijd nog niet is vereist. En dat de Lappen – Nina trekt zich niets aan van moderne eis om het lokale volk netjes te betitelen als Samen – niet vies zijn van een reeks stevige borrels.

Hoe dit allemaal gaat aflopen, met de zaak en met de liefde, blijft ruim zeven uur spannend. De kijker moet daarbij wel studie maken van een groot aantal andere karakters in de serie: politiebazen van allerlei origine, maffiafiguren – wel consequent Russisch, maar ook met verschillende motieven – bazen van farmaceutische bedrijven met uiteraard financiële, maar misschien ook wel heel persoonlijke drijfveren. Het is te veel. Gelukkig zijn er de schitterende natuur van de poolcirkel, en de twee sterk gespeelde helden. Het einde had wel beter gekund. Maar een tweede seizoen staat gelukkig op stapel.

Arctic Circle (‘Ivalo’), 5 afleveringen van anderhalf uur, te bekijken via mylum.tv/nl/ voor 12,50 euro en vanaf 19 februari verkrijgbaar als dvd onder andere bij Lumière.

Lees ook:

In The Restaurant komt de Zweedse wederopbouw tot leven.

The Restaurant is heerlijk escapisme voor tijdens de donkere winteravonden, met prachtige beelden en (soms voorspelbare) spanning.

Het is even wennen aan de fitte hoofdpersoon in ‘Young Wallander’

In ‘Young Wallander’ volgen we de eerste stappen van Kurt Wallander als politie-inspecteur. Hij praat Engels en de serie speelt niet, zoals je verwacht, vijftig jaar terug, maar in het getroebleerde Zweden van nu.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden