Coach Ted Lasso en zijn team. Beeld
Coach Ted Lasso en zijn team.

De SerieTed Lasso

Ook het derde seizoen ‘Ted Lasso’ tovert een lach op je gezicht

Nienke Schipper

En toen was daar het derde seizoen van de met Emmy’s en andere prijzen overladen hitserie Ted Lasso. Gaat het al vervelen? Nee, zeker niet. Zijn er dingen anders? Ja, dat wel.

De eerste twee seizoenen draaiden vooral om de uit Amerika ingevlogen coach Ted Lasso die zonder enige voetbalkennis de tweederangs voetbalclub AFC Richmond naar succes leidde.

In dit derde seizoen is Richmond nog steeds geen topclub en Lasso gelukkig nog steeds zijn innemende en sukkelige zelf. Het zijn vooral de andere personages, die zich in de eerder meer in de periferie bevonden, die nu duidelijk meer schermtijd krijgen. En dus ook meer diepgang.

Zo zien we bijvoorbeeld meer van Keely Jones. De blonde communicatiedame met de idiote kapsels was eerst vooral bezig met schijnbaar oppervlakkige filmpjes op sociale media. Inmiddels heeft ze een eigen bedrijf met werknemers. Het aansturen van die club mensen verloopt lang niet altijd soepel.

Naar de bodem van een Amsterdamse gracht

Ook het geweldige personage Rebecca Welton krijgt meer diepgang. De lange blonde, ietwat stuurs overkomende clubeigenaresse, blijkt een zeer menselijke kant te hebben. Vooral in de legendarische zesde aflevering, als Richmond in Amsterdam een wedstrijd moet spelen tegen Ajax. Als Welton ’s avonds in haar eentje over de grachten dwaalt en na een ongelukkige val te water raakt, zinkt samen met haar telefoon al haar waardigheid naar de bodem. Ze wordt gered door een Nederlandse prins zonder wit paard, maar met een woonboot waar ze proestend aan boord klimt.

En dan zijn er natuurlijk Roy – Fak! – Kent en Jamie Tart (tutututuuu). In dezelfde Amsterdamse aflevering blijkt de stoere Kent niet te kunnen fietsen. Tart koopt twee gestolen fietsen en leert Kent fietsen zodat ze samen op zoek kunnen naar de windmolens.

Maar er zijn ook losse eindjes. Zo is in aflevering twee de introductie van het kleurrijke personage Zava veelbelovend. De op Zlatan Ibrahimović geïnspireerde sterspeler moet het team redden en krijgt carte blanche. Ondanks dat hij schaamteloos op een voetstuk wordt gezet lijkt de aanpak te werken. Tot Zava, al mediterend, al in aflevering vijf plotseling weer van het toneel verdwijnt om zich te richten op zijn avocadokwekerij. Hij laat zowel de spelers van Richmond als de kijkers in verwarring achter.

Schapenkeutels opruimen

Ook zijn de afleveringen in het derde seizoen langer. Duurde een ‘Ted Lasso’ de eerste twee seizoenen ongeveer dertig minuten, nu zit je zo’n vijftig minuten voor de buis. Daardoor worden sommige scènes een beetje langdradig, zoals wanneer Keely die schapenkeutels moet opruimen in haar kantoor nadat iemand er een lam heeft achtergelaten.

Aan de andere kant is het ook weer niet zo erg dat de afleveringen langer zijn, want zo kun je langer genieten van het heerlijke feelgoodgevoel. Want dat heeft de serie nog steeds. Ted Lasso is voornamelijk kolder, maar zoals collega Ronald Rovers over het eerste seizoen van de serie schreef: in het groot is de serie een antigif voor het cynisme en wantrouwen van onze tijd.

Ted Lasso is te zien via Apple TV+

Lees ook:

De hilarische serie Ted Lasso is een briljant non-stopgrappenkanon

In de hilarische serie Ted Lasso wordt een American football-coach naar Engeland gehaald om een Britse voetbalclub om zeep te helpen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden