null Beeld

De SerieElvira

Ook gewone mensen kunnen een heldin worden, laat de Deense serie Elvira zien

Een doorsnee vrouw als heldin en een goed bedoelende corrupte agent als haar tegenspeler: de Deense thrillerserie Elvira is zowel duister als amusant.

Edwin Kreulen

De Deense Elvira Gregersen (Sara Klein Larsen) is ergens rond de dertig, bewoont een klein flatje en moedert over haar broer, een grote lieverd met een nog groter drugsprobleem. Ze verdient haar geld door de telefoon aan te nemen in een bordeel en vult haar overige avonden het liefst met een goede maaltijd voor de televisie, iets wat waarschijnlijk bijdraagt aan haar stevige postuur waarmee ze zich licht puffend door het leven werkt.

Elvira is, samengevat, in bijna alle opzichten een antiheld en niet geschikt voor een achtdelige thrillerserie. Maar dan wordt er een ontzield vrouwenlichaam gevonden, terwijl net een van de vrouwen uit het bordeel spoorloos is verdwenen. Het jonge kind van deze vrouw, een aandoenlijke jongen, wordt al snel door een onbekende afgeleverd voor de deur van Elvira’s flat. Naar de politie gaan is geen optie, het bordeel bevat te veel duistere zaakjes.

Elvira gaat informeren bij het huis waar de prostituee woonde. En dan blijkt dat ze in een cruciaal opzicht juist wel lijkt op al die heldinnen die haar voorgingen in Scandinavische thrillerseries: onverschrokkenheid. Waar de meeste mensen zouden afdruipen nadat een agressieve man hen had afgeblaft bij de voordeur, gaat Elvira daarna gewoon via de achterdeur op nader onderzoek uit.

Hulp uit onverwachte hoek

Terwijl onze heldin langzaam dichterbij de waarheid komt, krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Zoals van de vrouw op leeftijd die de huur heeft overgenomen van het peeskamertje dat de verdwenen prostituee leeg achterliet. Zij bewerkt mannelijke klanten die een wat ruigere aanpak willen, maar assisteert ondertussen Elvira en past op de jongen die bij onze heldin is achtergebleven.

Als tegenwicht voor al deze goedheid is daar dan de politieman die alleen met zijn achternaam wordt aangeduid: Køster. Hij klust naast zijn werk in het geheim bij als eigenaar van het bordeel, en is niet vies van corruptie om een centje bij te verdienen. Allemaal voor een nobel doel: hij wil zijn familie in een mooi huis laten wonen en gunt zijn vrouw, die herstelt van een ernstige ziekte, een zwembad en een dure vakantie. Ook al zegt ze zelf dat het allemaal niet nodig is.

Køster is zo iemand die met iedereen het beste voor heeft. Met zijn vrouw die steeds meer gaat twijfelen aan zijn gedrag, met zijn collega die hij voorliegt en ook met Elvira. Hij groeide vroeger met haar op als pleegzoon bij haar ouders. Hij is zeer betrokken bij Elvira en haar verslaafde broer.

Een tragikomische onhandigheid

Maar het beste voor hebben betekent niet altijd dat men ook het beste doet voor de ander, is de les van deze goed te verteren serie. Køster is met zijn corruptie diep verwikkeld in de zaken die Elvira juist aan het onderzoeken is, en komt daardoor steeds meer in een spagaat. Acteur Peter Plaugborg vertolkt dat mooi met zijn vertwijfelde gezichtsuitdrukkingen.

Plaugborg heeft uiterlijk wat weg van zijn collega Carsten Bjørnlund, die in het Deense familiedrama The Legacy de rol speelde van Frederik, het op het oog meest keurige gezinslid wiens ingehouden frustraties zorgden voor een tragikomische onhandigheid.

Ook om politieagent Køster is er te lachen en de kijker zou soms bijna wensen dat zijn misdaden niet worden ontdekt. Maar als de clou nadert en de ontwikkelingen steeds zwarter en gewelddadiger worden, kan de sympathie toch maar liggen bij één persoon: Elvira.

Elvira, 8 afleveringen van 40 minuten, is verkrijgbaar op DVD voor 18,99 euro of online via mylum.tv, 12,50 euro.

In De Serie wordt iedere week een serie of podcast besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden