Uit de kunst

Ook de prachtige museumhuizen zijn weer open

Art-nouveauvilla Villa Rams Woerthe. Beeld
Art-nouveauvilla Villa Rams Woerthe.

Joost Swarte heeft de Toneelschuur in Haarlem voorzien van coronawegwijzers en een organisatoren uit diverse disciplines hebben zich verenigd als de Alliantie van ­Evenementenbouwers.

Harmen van Dijk

Coronawegwijzers van striptekenaar Joost Swarte

Als je toch routes in een theater moet aanbrengen om de bezoekers corona-proof te ontvangen, dan mogen die best mooi zijn om naar te kijken. De Toneelschuur in Haarlem vroeg striptekenaar Joost Swarte om een set pictogrammen te ­maken die tegelijk duidelijk, mooi en vriendelijk zijn. Swarte, die bekendstaat om zijn ‘klare lijn’, is geen onbekende bij het theater. Hij ontwierp met architectenbureau Mecanoo het ­gebouw uit 2003 en tekende ook (voor) de huisstijl. Leuke geste: alle culturele instellingen, maar ook cafés en winkels, mogen ­gebruikmaken van de pictogrammen die Swarte ontwierp. Ze zijn gratis te downloaden op www.toneelschuur.nl/toolkit.

De Toneelschuur is sinds maandag weer open voor publiek.

null Beeld Joos Swarte
Beeld Joos Swarte

Publiek mag kijken bij audities voor musical ‘De Tocht’

De makers van musical ‘De Tocht’ houden de moed erin. De première van het stuk over de Elfstedentocht staat voor oktober 2021 op de agenda en de hoop is dat we dan toch wel weer gewoon naar het theater kunnen. Daarom worden op 25 en 26 juni in Leeuwarden audities gehouden voor de hoofdrollen, waaraan 45 acteurs deelnemen. Bijzonder is dat hierbij publiek aanwezig mag zijn. Mensen die à 50 euro een ‘startbewijs’ aanschaffen, kunnen op diverse ­momenten in het langdurige maakproces meekijken en staan vooraan als de try-outs gehouden worden. De musical wordt geregisseerd door Eddy Habbema.

www.musicaldetocht.frl

Doen alsof je thuis bent in een museumhuis

De Vereniging Hendrick de Keyser beheert prachtige museumhuizen die vanaf 1 juni weer open zijn. Om het bezoekersaantal binnen de perken te houden wordt er per uur maar één gezelschap van maximaal zes personen toegelaten in bijvoorbeeld Buitenplaats Beeckestijn of de art nouveau Villa Rams Woerthe. Bezoekers die altijd al eens het gevoel wilden hebben in zo’n historisch huis te wonen, krijgen die kans nu. Ze kunnen natuurlijk de audiotour volgen, zoals je normaal zou doen, maar je kunt ook in het grachtenpand Huis Bartolotti aan tafel de krant lezen, mijmerend uit het raam staren of, zoals de vereniging zelf suggereert, blokfluit spelen in de prachtige zaal van het Huis Van Eysinga.

www.museumhuizen.nl

Voorzichtig nadenken over festivals

Organisatoren van festivals, concerten en sportwedstrijden, locaties en toeleveranciers gaan in gesprek met de overheid om, als het weer mag, evenementen coronaproof te ­organiseren. De groep heeft zich verenigd in de Alliantie van ­Evenementenbouwers. Voorlopig kan er onder de coronamaat­regelen geen sprake zijn van grote festivals, maar de sector wil dat er wordt nagedacht over de toekomst. De betrokken partijen, die dezelfde problemen kennen, hebben protocollen voor binnen- en buitenevenementen gemaakt, van voetbalwedstrijd tot pop­concert. De protocollen worden straks besproken met de verantwoordelijke ministeries.

Lees ook:

Hans Kesting staat alleen op de planken: ‘Dertig man publiek kan veel geven’

In je eentje voor een gulzig publiek, maximaal dertig mensen, dat eindelijk weer naar het theater kan. Acteur Hans Kesting mag maandag als eerste het toneel weer op. Met een monoloog: dé theatervorm van de coronacrisis.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden