Review

Ook als je ver weg reist, kom je ooit weer terug

Er zijn natuurlijk veel mooiere, betere boeken geschreven en eigenlijk heb ik ook veel mooiere, betere boeken gelezen. Toch is het net een streekroman die een diepe indruk op me maakte. Van het voorspelbare soort ook nog rond twee jonge mensen en hun ontluikende liefde voor elkaar. Van de schrijver zelf, Sape Zwama, kreeg ik het boekje en tijdens een treinreis naar Berlijn, ruim drie jaar geleden las ik het. Ademloos.

Tonko Ufkes

Daar zat ik als moderne man, onderweg naar een wereldstad voor wetenschappelijk werk en las een streekroman. Maar geschreven in de streektaal van mijn jeugd, de gesprekken van mijn ouders klonken er doorheen, de geuren van de boerderij van mijn grootouders waren te ruiken. De echtheid, de directheid van de taal trof me genadeloos. Weg van het moderne, de oppervlakkige uiterlijkheden ging de reis nu.

Toen ik Sape Zwama een paar weken later weer eens tegen kwam en vertelde van mijn treinreis met zijn boek 'Toen 't Polderdiepke dicht lag' glimlachte hij wat. Nu wisten we het beiden; ook als je ver weg reist, kom je ooit weer terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden