Review

Ooievaars, slootaarde en ingekuild gras figureren in de opera van Weststellingwerf

De kinderen van Weststellingwerf genieten een Spangaanse opvoeding, de prettige variant op het trimmen met loodzware sandalen. Opera Spanga betekent voor hen vier uur stilzitten op harde houten bankjes, waar Giacomo Puccini's opera-drieluik 'Il Trittico' in een halfopen tent in het weiland wordt opgevoerd.

Het laat opgebleven kroost had vrijdagavond bij de première vooral oog voor het uitzicht. Helemaal onbegrijpelijk was dat niet. De twee Friese plaatsjes Spanga en Scherpenzeel liggen in een prachtig natuurgebied, waar genoeg is te zien. Zo speelden tijdens de voorstelling onverwacht twee vleugelwiekende ooievaars de rol van figurant.

Juist de combinatie van opera en natuur had weer velen naar Spanga gelokt. Zovelen, dat het nog lastig was één van de 725 plaatsen te bemachtigen. Bomvol was het. Toch bleek zitten op de lip van de operaminnende 'buurman' en 'buurvrouw', met de geur van zweet en ingekuild gras in de neus, te verbroederen. Zodat de charme van Opera Spanga zich al openbaarde voordat de drie mini-opera's 'Suor Angelica', 'Il Tabarro' en 'Gianni Schicci' op overtuigende wijze werden opgevoerd. Met uitzondering van het statische 'Il Tabarro' lukte het de solisten om Puccini's boodschap - ken je publiek en weet het te vermaken - op bevredigende wijze over te brengen.

Toch maakte het 'decor' de voorstelling pas werkelijk overtuigend. Met het ondergaan van de zon trokken de schapen in het weiland naar het scheefgezakte hek, dat met enkele hoge fruitbomen gemaakt leek voor 'Suor Angelica'. Helemaal toen twee Opel-oldtimers van veraf kwamen aangereden en werden geparkeerd aan de achterzijde van het podium. Daarbij vergeleken valt iedere 3D-bioscoop in het niet.

Het orkest onder leiding van David Levi bevond zich voor het podium in een daartoe speciaal uitgegraven sloot. De zwarte slootaarde lag nog achter de tent en had in ieder stuk een andere functie. Soliste Machteld Baumans liet deze aarde tijdens 'Suor Angelica' enkele keren door de vingers glijden bij haar werk in de kloostertuin. Ze oogstte veel applaus voor haar tragi-komische rol als de non Angelica. Weliswaar zag zij zich aan het slot van het stuk genoodzaakt een spuit met dodelijk gif in haar arm te zetten, maar dat weerhield haar er niet van kort daarvoor het looprek van haar tante uit haar handen te slaan.

Hilariteit ontstond ook door het gebruik van moderne gebruiksvoorwerpen in het historische stuk. Notaris Ser Amantio de Nicolao bijvoorbeeld, die in 'Gianni Schicchi' het testament van Buoso Donati kwam optekenen, gebruikte een laptop. En non Angelica zette ter ontspanning een walkman op, terwijl het meer stichtelijke kantklossen of schoonschrijven wellicht voor de hand had gelegen.

Als regisseur van deze low budget-opera's in Spanga heeft Van Eijk haar sporen ruimschoots verdiend. Vanaf 1989 is zij verantwoordelijk voor zeven producties, waaronder 'Falstaff' van Verdi (1997). Inmiddels staat Spanga op de landkaart als 'Het Verona van Weststellingwerf'. De inwoners zijn trots op die reputatie en spelen handig in op de jaarlijkse stroom operaliefhebbers. Het café aan het begin van het dorp is tot en met 15 augustus omgedoopt tot 'Het Opera-café', jongeren houden trouw de wacht bij een weiland met schots en scheef - voor één gulden - geparkeerde Volvo's.

Spangaanse opvoeding of niet, de opera's vallen niet bij iedereen in de smaak. Op een paar boerenerven zaten bewoners op witte tuinstoeltjes te staren naar 'die lui van buiten'. Zelfs Jacob de Wolff, eigenaar van de grond waarop 'alles' zich afspeelt, de opera dus, kon niet verbloemen dat hij liever bij een popconcert zit. ,,Al vind ik de sfeer machtig mooi.''

Een enkeling vond aan het eind van de avond op zijn auto een briefje van 'hooftcommissaris politie scherpenzeel'. Kennelijk probeerden ook de allerkleinsten een graantje mee te pikken: ,,Ons is uit onderzoek gebleken dat uw voertuig langdurig gestald is op een daartoe niet bedoelde plaats. Om het leed voor de omwonenden iets te verzachten verzoeken wij u 1 gulden te deponeren in de postbussen: 280, 282 en 284 aan de ...weg te Scherpenzeel.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden