Review

OOGWENK

Kagel en Sellars. In het kader van het Festival van Contrasten, dat plaats vindt ter gelegenheid van het 40-jarige jubileum van de Erasmusprijs, presenteert het Amsterdams Filmmuseum van 19 tot en met 25 november het complete audiovisuele oeuvre van Mauritio Kagel en Peter Sellars, de winnaars van de Erasmusprijs '98. De films van Kagel beginnen dagelijks om 19.00 uur en zondag om 15.00 uur. 'The Cabinet of Dr. Ramirez' van Sellars wordt om 22.00 uur vertoond. Zondag 22 november vindt er om 15.00 uur een tweegesprek over het werk van Sellars plaats tussen theatermaker Theu Boermans en filmmaker Scheffer. Gespreksleider is Dragan Klaic, directeur van het Theater Instituut Nederland.

Aanbidding. 'Stars in the sky'. Onder dit motto besteedt het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam op zaterdag 14 november van 20.00 - 03.00 uur in verschillende zalen uitgebreid aandacht aan allerlei facetten van de aanbidding van filmsterren. Filmmaker Albert Wulfers presenteert een audivisueel programma waarin hij vertelt waarom Romy Schneider hem zo fascineert. Beeldkunstenares Fatima-Zohra Burman licht aan de hand van zelfgemaakte foto's toe waarom ze vanaf haar zesde jaar fan is van Julie Andrews. Ook kunnen de bezoekers surfen door een selectie uit Internet-sites over sterren. Voorts geeft Dirk Lauwaert een met film- en videofragmenten verluchtigde lezing waarin hij het imago van Rita Hayworth probeert te ontsluieren. Tenslotte zijn er op deze thema-nacht ook allerlei trailers, journaals, curiosa en speelfilms te zien waarin het stardom gethematiseerd wordt. Vertoond worden ondermeer 'A star is born' van George Cukor en 'Rock Hudson's home movies' van Mark Rappaport. H.K.

Pulp Fiction. De speelfilm 'Pulp Fiction' van regisseur Quentin Tarantino had gecensureerd moeten worden. Dat vindt de Britse censor James Ferman, die er spijt van heeft dat hij de film vier jaar geleden ongeschonden door liet gaan. Ferman is er van overtuigd dat door het drugsgebruik in 'Pulp Fiction' het aantal jonge heroïnegebruikers is toegenomen. Ferman gold jarenlang als een liberale censor en zijn herziene mening over Tarantino's meesterwerk heeft tot verbazing geleid in Engeland. Ferman denkt nu dat de film met de rol van John Travolta drugsgebruik romantiseert. “Travolta spuit heroïne, rijdt gelukzalig rond, pikt Uma Thurman op - de mooiste, jonge vrouw in de film - gaat met haar dansen en doet dat als de beste”, aldus Ferman gisteren in The Guardian. (ANP)

Omniversum. De Haagse koepelbioscoop Omniversum gaat voor ongeveer 1 miljoen gulden renoveren en daarmee het theater interactiever maken. Ook komt er een nieuw koepelscherm in plaats van het al ruim veertien jaar oude exemplaar. Het Omniversum is erg populair. Dit jaar verwacht de directie, mede door het slechte weer, uit te komen op zo'n 315 000 bezoekers, twintig procent meer dan 1997.

Omdat het scherm is verkleurd, komt er een nieuw waarbij de reflectie en scherpte beter is dan zijn voorganger. In de foyer wil de leiding bezoekers interactief bezighouden. Schermen met Internet-sites van drukke pleinen in bijvoorbeeld Tokio moeten daarvoor zorgen. Ook richt de bioscoop hoekjes in waar belangstellenden kunnen zien hoe de diverse films die ze daarna gaan zien tot stand kwamen.

“In de foyer moet in de toekomst meer te doen zijn dan alleen wachten”, zo geeft directeur R. Hoevenaar aan. (ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden