Welke jonge kunstenaars bepalen de komende tien jaar het beeld? Trouw tipt de twintig van de jaren twintig. Het modelabel van Ninamounah Langestraat, opgezet met Robin Burggraaf, kende een vliegende start.
Ninamounah Langestraat (28) maakte een bliksemstart in de mode met haar spraakmakende ontwerpen en shows. Zonder Robin had ze dat niet voor elkaar gekregen, zegt ze. Robin Burggraaf (24) is haar rechterhand. Ze leerden elkaar kennen in een pleeggezin, vertelt Robin. Jaren later kwamen ze elkaar weer tegen en besloten ze samen in de mode te gaan.
Sinds Langestraat met haar eindexamencollectie ‘Mother Nature is a Slut’ in 2017 de Frans Molenaarprijs won, ging het hard met haar label Ninamounah. Ze presenteerde collecties in Londen, Parijs en op de Amsterdam Fashion Week, waar de modellen de aandacht trokken met wimpers als vlindervleugels. Ze droegen grote slakken met zich mee.
Ik ben opgegroeid met kikkers en slakken, niet met barbies
De natuur is belangrijk voor haar. “Ik ben opgegroeid met kikkers en slakken, niet met barbies.” Haar jeugd bracht ze door in Ruigoord, een kunstenaarskolonie bij Amsterdam. “Dat heeft me gevormd. Mijn oma goot haar benen in beton als protest toen ze van Ruigoord een industrieterrein wilden maken. Ik had veel inspirerende mensen om me heen. Ik woon al lang in de stad, maar het is tijd om in Ruigoord een studio te bouwen. Ik heb heimwee.”
Ook droomt ze van een boerderij met paarden en kippen én van een ‘knalshow met champagne en hoge hakken.’ “Het lijkt me waanzinnig om die twee uitersten bij elkaar te brengen. We zoeken al boerderijen, maar misschien moeten we zelf iets bouwen.”
Duurzaamheid en genderneutraliteit zijn ‘levensregels’ voor het duo. “We werken alleen met partijen stoffen die over zijn en anders vernietigd zouden worden. We produceren alles in Nederland. Bij elke stap vragen we ons af wat de gevolgen zijn voor milieu, mensen en dieren.” In de shows lopen mannen en vrouwen mee, wit en zwart en van alle leeftijden en met alle maten. Langestraat: “Ik wil ontwerpen maken die de drager bevrijden van seksisme en schaamte. Mijn patronen maak ik zo dat de heup- en borstomvang makkelijk zijn aan te passen.”
Ze draagt graag op maat gemaakte pakken, tweedehands. “De blazer knip ik kort en ik stik er grote coupenaden in. Soms draag ik leder uit onze voorraad, vooral chaps (broek zonder kruis, red.). Sexyer dan een bh. Als schoeisel draag ik onze kniehoge laarzen van upcycled leder met vierkante neus en een hak met bokkepootafdruk.”
Nee, ze verwacht niet dat iedereen in chaps gaat lopen. “Nederland is voorzichtig. Wel denk ik dat de materialen gaan veranderen, paddestoel in plaats van leder bijvoorbeeld.”