Goedemorgen

Ontslagen Joodse musici herdacht in Concertgebouw

Een opname in Het Concertgebouw zonder publiek, vanwege het coronavirus.  Beeld ANP
Een opname in Het Concertgebouw zonder publiek, vanwege het coronavirus.Beeld ANP
Peter van der Lint

In het Amsterdamse Concertgebouw is vrijdag een plaquette onthuld waarop alle namen staan van de zeventien Joodse musici die in de Tweede Wereldoorlog, op last van de Duitse bezetter, het Concertgebouworkest moesten verlaten. Op een blauwe achtergrond waaieren de in goud geschreven namen van de musici als twijgjes aan een boom van links naar rechts uit. Van de zeventien musici keerden er drie niet terug. Samuel Gompertz, Jacques Muller en Simon Fürth werden in Auschwitz en Sobibor vermoord.

Het gedenkteken, ontworpen door Evelyne Merckx en René Knip, hangt bovenin de gang tegenover een buste van Gustav Mahler. Een toepasselijke plek, omdat in dezelfde oorlogsjaren de muziek van de Joodse componisten Mahler en Mendelssohn ook uit het gebouw verbannen werd. De plaquette hing er al even, maar is nu officieel onthuld vanwege de podcast ‘Flot!’ van het NPO Radio4-programma ‘De Ochtend van 4’ over Marius Flothuis. Na het ontslag van de Joodse musici moesten de overgebleven musici en werknemers van het orkest lid worden van de Kultuurkamer. Flothuis weigerde dat pertinent en werd even­eens ontslagen. Hij ging in het verzet en werd later gevangengenomen. Na de oorlog was Flothuis twintig jaar artistiek leider van het orkest.

Met het gedenkteken willen orkest en gebouw gezamenlijk eerherstel voor de Joodse musici. Ze ervaren de omgang met hen tijdens de oorlog als een smet op hun geschiedenis, zo zei Concertgebouwdirecteur ­Simon Reinink.

Lees ook:


Deze studenten mochten een dagje studeren in het Concertgebouw

Klassieke muziek stimuleert de hersenen. Dat is fijn voor de 210 studenten die onlangs mochten studeren in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Onder begeleiding van live muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden