Ontrouw? Jaloezie? Nee, Amsterdam ziet vanavond een dolverliefde 'Bey & Jay'

Beyoncé en Jay-Z namen de viceoclip voor hun nieuwe nummer 'Apeshit' op in het Louvre. Beeld Trouw
Beyoncé en Jay-Z namen de viceoclip voor hun nieuwe nummer 'Apeshit' op in het Louvre.Beeld Trouw

Vanavond staat het machtigste sterrenpaar van dit moment in de Johan Cruijff Arena. De liefde tussen Beyoncé en Jay-Z is nu sterker dan ooit, maar artistiek en commercieel gezien waren hun huwelijksproblemen het beste wat het stel kon overkomen.

Joris Belgers

Hand in hand komt het sterrenkoppel vanavond op. Trots, stoer, uitdagend, en buitengewoon dolverliefd. Zou Beyoncé haar man Jay-Z nog even een liefkozend kneepje geven, in die vastgehouden hand, voordat ze beginnen aan hun zeker 35 nummers tellende setlist in de Johan Cruijff Arena?

Het meest iconische sterrenkoppel van deze tijd doet met een omvangrijke stadiontournee vanavond en morgen Amsterdam aan. De kruisbestuiving van hun sterrenstof maakt dit hét popevenement van het jaar. Zangeres Beyoncé (36) en rapper Jay-Z (48) zetelen bovenop de Olympus van het popsterrendom.

In 2014 stond het stel ook al zij aan zij op het podium, tijdens de eerste On The Run-tournee. Deze tweede tour, waarmee het koppel met 48 shows door Europa en Noord-Amerika trekt, zal naar verwachting de omzet van die eerste verdubbelen - naar zo'n 200 miljoen dollar. De gecombineerde faam is in de tussentijd alleen maar groter geworden.

Huwelijksproblemen

En allemaal dankzij overspel van manlief - het beste wat hen zowel commercieel als artistiek had kunnen overkomen. De huwelijksproblemen vormen immers het leitmotiv van de twee recente, zeer bejubelde platen van zowel Beyoncé ('Lemonade', 2016) als Jay-Z ('4:44', 2017).

En zaterdagnacht verrasten 'Bey & Jay' hun fans door een gezamenlijke plaat uit te brengen via streamingdienst Tidal, met de veelzeggende titel 'Everything is Love'. Uitgebreid blikt het echtpaar in een duet terug op wat achter hen ligt. Beyoncé vat het gevoel op de afsluiter, het nummer 'Lovehappy', mooi samen: "Baby, the ups and downs are worth it / Long way to go, but we'll work it".

De tekst loopt door onder de tweet 🐦

Van crazy in love tot het liftincident

De openheid over hun strubbelingen is des te opvallender omdat Bey & Jay jaren terug juist heel gesloten waren over hun privéleven. De twee ontmoeten elkaar voor het eerst rond 2000. De dan 18-jarige Beyoncé Knowles is bij lange na nog niet de ster die ze nu is, haar r&b-groep Destiny's Child is pas net doorgebroken. De beroemde Shawn 'Jay-Z' Carter maakt haar het hof en het komt tot een samenwerking op het nummer '03 Bonnie & Clyde' in oktober 2002, de eerste keer dat Beyoncé buiten Destiny's Child muziek uitbrengt. Die samenwerking krijgt in mei 2003 een vervolg op één van Beyoncé's grootste hits: 'Crazy in Love'.

De tekst loopt door onder de video

Die songtitel zegt natuurlijk al genoeg, maar de twee houden zich nog altijd op de vlakte over hun relatie. In 2006 verschijnt het tweede album van Beyoncé, waaraan Jay-Z wederom een bijdrage levert. Andersom is zij te horen op zijn 'Kingdom Come', die datzelfde jaar verschijnt.

In april 2008 trouwen de twee. In het geheim. In interviews benadrukken ze hun privéleven duidelijk gescheiden te willen houden van hun leven ín de schijnwerpers. Maar langzaam raken die twee toch verstrikt. In 2011 bevestigt Beyoncé geruchten dat ze zwanger is, vanaf het podium tijdens de MTV VMA Awards. In januari 2012 wordt dochter Blue Ivy Carter geboren.

In december 2013 verschijnt het bejubelde verrassingsalbum van Beyoncé. Met als één van de sterkste nummers het duet 'Drunk in Love', met weinig verhullende tekst over hoe gezellig het in de slaapkamer van echtpaar-Carter nog altijd moet zijn.

Toch zoemen de geruchten van echtelijke ontrouw dan al rond. En een uitgelekt filmpje maakt het persoonlijke dan toch met een knal publiek. Het filmpje van een bewakingscamera verschijnt in mei 2014 online, op roddelsite TMZ, in een lift, opgenomen aan het eind van het MET-Gala. In de entourage van het echtpaar zit ook Beyoncé's zus Solange. Wanneer de liftdeuren gesloten zijn, vliegt zij woedend haar zwager aan, schoppend, slaand en tierend. Een beveiliger kan haar maar met moeite van Jay-Z aftrekken. De context van de ruzie blijft onopgehelderd, maar het publiek weet het zeker - die woedende Solange moet haast wel bevestigen dat Jay-Z haar zus bedriegt.

Lemonade: Becky with the good hair

Dan verschijnt 'Lemonade', het meesterwerk van Beyoncé, in april 2016. Alles wordt duidelijk - het bijbehorende 'Lemonade' is de Werdegang van een bedrogen vrouw. Van ongeloof, via verdriet, jaloezie, woede tot uiteindelijk vergiffenis. Er zitten talrijke toespelingen op de ontrouw van haar man in de teksten, de voornaamste - 'Better call Becky with the good hair' - vormt aanleiding tot een grootscheepse internetzoektocht naar de identiteit van deze Becky, waarmee Jay-Z de grootste popster op aarde heeft bedrogen.

Die Becky staat echter symbool voor het bedrog van talloze mannen. En de vergiffenis en onvoorwaardelijke liefde die uit de laatste nummers spreken, maken 'Lemonade' meer dan het zoveelste break-upalbum, of louter de vuile was uit een rammelend huwelijk. Beyoncé wordt boegbeeld voor álle zwarte vrouwen in Amerika die voortdurend worden aangetast in hun eigenwaarde.

4:44 Jay's mea culpa

Jay-Z houdt zich ondertussen stil. Maar een jaar later volgt zijn kant van het verhaal. Met het album '4:44', zeker binnen zijn oeuvre een opvallend ingetogen, kalme en vooral kwetsbare plaat. De legende wil dat de rapper op een nacht wakker schrok, de wekker 4:44 aangaf, en hij tot inkeer kwam. Dat Jay-Z op 4 december jarig is en Beyoncé op 4 september, en ze op 4 april trouwden, heeft er ongetwijfeld ook mee te maken. De plaat is één grote excuusbrief van Jay's kant. Hij reageert in tekst aan Lemonade ('Leave me alone, Becky!') en verwoordt zijn spijt, schaamte en stupiditeit dat hij bíjna het mooiste in zijn leven had kapotgemaakt.

Net als 'Lemonade' krijgt ook '4:44' jubelende recensies. Juist omdat hij zo persoonlijk is: Jay-Z rapt ook over miskramen en de geheim gehouden homoseksualiteit van zijn moeder.

Alles is liefde

In november 2017 vertelt Jay-Z in een uitgebreid interview met The New York Times over zijn ontrouw en hoe de twee de weg terug weer hadden gevonden. Hij noemt het maken van zowel 'Lemonade' als '4:44' een therapie voor beiden, die bijdroeg aan wederzijds begrip. Hij vertelt hoe pijnlijk die schrijf- en studiosessies waren, maar, zo zei hij, 'de beste plek om een orkaan te doorstaan is in het oog ervan te gaan zitten'. Uit die schrijfsessies ontstond ook de eerste aanzet voor 'Everything is Love'. De orkaan is doorstaan.

Het afgelopen jaar beviel Beyoncé van de tweeling Rumi en Sir en lieten de twee hun geloftes hernieuwen. De teksten op het nieuwe album zijn ook een soort geloftes - waar ze zelf naar verwijzen op het bitterzoet directe 'Lovehappy'. In 'Summer' rollebollen de twee dolverliefd over elkaar heen. De nummers gaan vooral hoe de twee elkaar versterken - niet alleen persoonlijk, maar vooral zakelijk (op 'Apeshit', 'Boss' en 'Nice').

Want beide supersterren weten inmiddels hoe lonend het is om hun privéleven in hun kunst te verwerken. Ook omdat ze er op deze manier zelf de regie over kunnen voeren. Overigens, de wereldwijde roddelpers ten spijt: die Becky is nog altijd niet gevonden.

Naast 'Everything in Love' hoort bij de tournee ook een fotoboek, met daarin foto's van het paar in bed. Jay-Z, lurkend aan zijn post-coïtale sigaar terwijl Beyoncé gelukzalig de puzzelpagina doorneemt. Wederom, crazy in love.

Beyoncé plaatste op 6 juni een foto op Instagram van de start van hun Europese tour 'On The Run II' in Cardiff .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden