Marilyn Monroe op een foto uit 1953, die in 2012 werd geveild in Beverly Hills. Beeld epa
Marilyn Monroe op een foto uit 1953, die in 2012 werd geveild in Beverly Hills.Beeld epa

Koken met Marilyn

Ontbijten met gestoofde pruimen, ’s avonds vlees uit de oven en rijstpudding toe – zo onderhield Marilyn Monroe haar zandloperfiguur

Het was haar op een positieve manier aan te zien: Marilyn Monroe hield van eten. En ze kookte vaak zelf, blijkt uit twee kookboeken uit haar nalatenschap die dinsdag 22 juni op een veiling in New York onder de hamer gaan: The New Fanny Farmer Boston Cooking-School Cook Book en The New Joy of Cooking.

De beroemde actrice maakte aantekeningen in de kantlijn en er zitten losse briefjes met recepten en dagmenu’s tussen de pagina’s. Daardoor geven de boeken een aardig idee van hoe Monroe begin jaren vijftig haar zo bewonderde zandloperfiguur onderhield. Ze begon ’s ochtends met gestoofde pruimen en geroosterd brood of een kom met warme melk en muesli. Tussen de middag lunchte ze met spaghetti in een tomaten- of botersaus. ’s Avonds stond er over het algemeen een in de oven gebakken stuk vlees op het menu en als toetje was er rijstpudding. De dag werd afgesloten met een advocaatje.

Soms pakte ze uit met boeuf bourguignon, zo blijkt uit een boodschappenlijstje dat in een van de boeken zit. Of lasagne, daarvan knipte ze een recept uit een tijdschrift. Ze trok ook haar eigen bouillon.

Overigens waren haar eetgewoonten al wel bekend. Men vond ze soms bizar, zei Monroe in een interview in 1952. Als ze op reis was, nam ze altijd een kookplaatje mee, zodat ze in haar hotelkamer ’s ochtends een beker melk kon verwarmen waar ze twee verse eieren en een vitaminepil doorheen klutste. “Het ideale ontbijt voor een werkende vrouw met haast.” En ze at altijd rauwe wortelen. “Ik denk dat ik half-konijn ben.”

De boeken zullen naar schatting tussen de 50.000 en 75.000 dollar opbrengen. Misschien een idee om ze, inclusief de aantekeningen van Monroe, opnieuw uit te geven. Als tegenwicht tegen de huidige vermageringsmanie in Hollywood.

Lees ook:
Op Cheflix leer je net zo goed koken als sterrenchefs Ron Blaauw, Joris Bijdendijk en Soenil Bahadoer

Wilt u dit weekend eens uitpakken in de keuken? Kijk dan op de nieuwe website Cheflix, waarop Nederlandse topchefs hun kookvaardigheden en keukengeheimen delen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden