Ontbijt-tv

Wat doe je op televisie met een ontbijt dat je niet kan filmen? Je toont al het beeldmateriaal dat voorhanden is van de aanloop er naar toe. De aankomst van de limousine, de begroeting in het Oval Office, compleet met de zwenking over het tapijt die de cameraman maakt als hij de camera op zijn schouder plaatst (Nova) en natuurlijk -na afloop- de druipnatte persconferentie op het gazon, waar de ontbijtgasten de poncho's even te woord stonden.

De actualiteitenrubrieken kozen keurig ieder verschillende invalshoeken om met het ontbijt om te gaan. Aan de vooravond leverde Netwerk een mooie terugblik op de koorddans van het Nederlands beleid in de Irak-oorlog, waaraan -meldde Karel van de Graaf- de Nederlandse premier en de Amerikaanse ambassadeur Sobel helaas niet hadden willen meewerken. Een luchtig Nova vroeg een aantal bekende Nederlanders (Theo van Gogh, Inez Weskie, Ferry Hoogendijk, Harry Mulisch, Neelie Kroes en Martin Bril) suggesties te doen voor gespreksonderwerpen tijdens het ontbijt, waarvan ik vooral de opmerking van Bril heb onthouden dat er waarschijnlijk een hoop flauwekul over tafel zou gaan (het weer, het toerisme), want: ,,Zakelijk gezien zijn we zo'n klein landje, dat krijgen ze anders niet vol dat uur.''

Na het ontbijt, dat zoveel toeristische informatie-uitwisseling bevatte dat het een kwartier uitliep, berichtte 2Vandaag over de geruchten dat Jaap de Hoop Scheffer mogelijk de nieuwe secretaris-generaal van de Navo zou worden en dat het ontbijt een verkapt sollicitatiebezoek zou zijn. Een Amerikaanse poncho vroeg de minister ernaar, maar hij zei dat het geen item was geweest. Hij zei het zo ferm, dat hij alvast voor zijn nieuwe functie leek te willen oefenen. Netwerk monteerde het Wilhelmus en de Nederlandse driekleur dwars door de beelden uit het Witte Huis, maar ging vooral in op de kwestie van de uitleveringen van Nederlandse verdachten aan Amerika, waartoe de Nederlandse justitie maar al te makkelijk bereid lijkt. Nova, tenslotte, haalde nog even de premier voor de camera die als een van de belangrijke leiders van Europa geroutineerd een paar vragen van Jeroen Pauw beantwoordde. Een man in de schijnwerper van de wereldpolitiek. Een man wiens moeizame geschipper in de Irak-oorlog (wel politieke, maar geen militaire steun) nu door Charles Groenhuijsen in het Journaal werd omschreven als 'listig gespeeld': want nu is Balkenende de ideale figuur om tussen Amerika en het oude Europa de politieke lijmpot te hanteren.

Balkenende kan dus, na zijn onzichtbare ontbijt, met opgeheven hoofd en gewonnen statuur het Binnenhof betreden en weer plaats nemen in die Tweede Kamer die in het eerste deel van de documentaire van Rene Roelofs zo fraai dorps werd neergezet. Mooiste beeld: Firous Zeroual en Philomena Bijlhout die giechelend als bakvissen en nog vol ongeloof over wat hen is overkomen, door de gangen van Koloniën lopen. Een soortgelijk beeld, stel ik mij voor, had hij woensdag kunnen maken van Jan Peter en Jaap -in de gangen van de Westwing van het Witte Huis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden