Onmisbare vrijwilligers zijn de 'gouden handjes' in het museum

Pim Robbebregt (linker foto) is klusjesman in het Nationaal Onderwijsmuseum. Hanneke Tromp en Jaap Linker (rechter foto) zijn er vrijwilliger.Beeld Arie Kievit

Voor de meeste musea geldt dat ze niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Hun inzet is met tien procent gegroeid.

'Pim met de gouden handjes' wordt hij genoemd in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht. Als klusjesman is Pim Robbebregt onmisbaar voor het museum, zegt coördinator Petra Reijnhoudt. Zijn loon? Reijnhoudt: "Eeuwige dankbaarheid en goede koffie."

Robbebregt werkt drie dagen per week als vrijwilliger in het Onderwijsmuseum. Hij is één van van de negentig mensen die daar gratis hand- en spandiensten verrichten. Ze staan achter de balie, bedienen in het museumcafé, werken in de keuken en bij de administratie, doen technische klussen of helpen bij het digitaliseren van de 400.000 objecten. Zonder deze hulptroepen zouden we niet kunnen draaien, zegt Reijnhoudt. Samen zijn de vrijwilligers goed voor twaalf volledige banen. Ter vergelijking: het museum heeft 8,8 vaste banen.

Sterke groei

Voor de meeste musea geldt dat ze niet meer zonder vrijwilligers kunnen. Uit onderzoek van de Boekmanstichting blijkt dat hun inzet tussen 2013 en 2015 met 10 procent is gegroeid. Het Onderwijsmuseum kreeg er alleen in 2016 al vijftig vrijwilligers bij. Die sterke groei was het gevolg van de verhuizing naar de huidige locatie, die veel groter is dan de vorige in Rotterdam. Na een tijdelijke noodhuisvesting betrok het museum 2,5 jaar geleden het monumentale pand De Holland in Dordrecht. Tien Rotterdamse vrijwilligers verhuisden mee, de rest moest in korte tijd worden geworven. Met advertenties en oproepen via het vrijwilligershuis is dat gelukt. Een aantal meldde zich spontaan aan.

Het is een gemêleerd gezelschap van mensen met een wajong-uitkering tot werkloze vijftigers die hun kans op een baan willen vergroten en gepensioneerde onderwijskrachten. Reijnhoudt: "Ze doen het uit behoefte aan sociale contacten, willen hun vaardigheden op peil houden, structuur in hun leven of zich nuttig maken."

Allie Platje (66) werkt vandaag in het café. Ze was directeur van drie basisscholen en vond het vreselijk dat ze met 'geoorloofd verlof' moest. Ze wil geen pensionado zijn en daarom gaf ze zich een paar maanden voor haar afscheid al op als vrijwilliger. Heerlijk vindt ze het om bij te springen achter de kassa, in de keuken of bij rondleidingen. "Mijn geraniums zijn al lang dood."

Pim Robbebregt (35) ziet vrijwilligerswerk ook als een opstapje naar een 'echte' baan. Hij is opgeleid als meubelmaker, woont in een woonvorm voor mensen met autisme en heeft een wajong-uitkering. Zijn droom is om scheepsinterieurs te maken. Die ambitie leeft hij nu uit op het timmeren van informatiezuilen voor tentoonstellingen.

Kosten

Musea hebben veel profijt van vrijwilligers, maar ze kosten ook veel tijd, zegt Reijnhoudt. Ze moeten worden ingewerkt, begeleid, ingeroosterd en zijn nergens toe te verplichten. "Onze gepensioneerden zijn in het voor- en najaar soms wel twee maanden weg met de caravan."

En dan zijn er ook nog vrijwilligers die snel weer afhaken, omdat het werk tegenvalt. Of die bij nader inzien niet geschikt blijken. Dat zijn lastige gesprekken, zegt Reijnhoudt.

"Er was iemand die eindeloos aan de praat ging met mensen aan de balie. We hebben hem moeten wegsturen, omdat hij zich niet liet corrigeren."

Achter de balie staan deze ochtend vrijwilliger Hendrik Hamming (29), programmeur en op zoek naar een baan, en Jaap Linker (63). Hij doet al twee jaar baliewerk, nadat hij zijn baan verloor bij een bank. Het liefst werkt hij op zondag. "Dan open ik het museum om 11 uur en sluit ik af om 17 uur. Dan voel ik me een beetje de baas van het museum."

Nationaal onderwijsmuseum

Het Nationaal Onderwijsmuseum krijgt 850.000 euro aan subsidies van het ministerie van Onderwijs en de gemeente Dordrecht. De eigen inkomsten bedroegen in 2016 30 procent van de totale begroting van 1,2 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden