Het Nationale Theater in Den Haag speelt Laagland. Beeld HNT/Gordon Meuleman
Het Nationale Theater in Den Haag speelt Laagland.Beeld HNT/Gordon Meuleman

Theater

Online sneakpreview maakt theatervoorstelling nog spannender

Ally Smid

Je gaat naar een theatervoorstelling, weet niet precies wat je te wachten staat, je kent meestal alleen vaag het verhaal of het gezelschap. Laat staan dat je precies weet wie de personages zijn die straks een paar uur lang voor je rondlopen op het toneel.

Dat kan anders in deze digitale tijd, dacht theatermaker Alkan Cöklü. Hij bedacht voor de voorstelling Laagland van Het Nationale Theater in Den Haag een extra online dimensie. Enkele dagen voor de voorstelling krijg je als bezoeker via een app allerlei details over de personages, de thema’s en de verhaallijnen uit het stuk. Via deze SneakPeek-app zie je de virtuele levens van de personages en lees je mee met berichten, social media-profielen en videochats. Wouter van Ransbeek, voormalig creatief directeur van Internationaal Theater Amsterdam en betrokken bij dit project, vindt het belangrijk dat kunstenaars de virtuele wereld zo artistiek voeden. “We mogen deze niet alleen overlaten aan de grote Tech-bedrijven, influencers of politici die ons via Twitter regeren.”

Waar de voorstelling over gaat? Over een kleine gemeente waar het uit is met de rust als de plaatselijke recreatieplas wordt aangewezen als bestemming voor klimaatneutrale waterwoningen. De drijvende woonwijk is ontwikkeld door techondernemer Hugo (acteur Joris Smit). De bewoners, onder aanvoering van de flexwerkende kabelmonteur Ferry (Mark Rietman), verzetten zich hevig.

De première van Laagland, over die spanning tussen technologische vernieuwing en hoe mensen daarmee omgaan, is 10 juni niet voor niets in Eindhoven, de techhoofdstad van Nederland.

Lees ook:

Voor hij opgaat, poetst acteur Pierre Bokma minutieus zijn schoenen

Wat doen artiesten voordat ze oog in oog staan met hun publiek? Met welke rituelen bezweren ze hun podiumangst of dwingen ze succes af? In de kleedkamer van acteur Pierre Bokma gebeurt er van tevoren van alles.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden