NPO
Ongehoord Nederland hangt een derde sanctie boven het hoofd
De NPO wil aspirant-omroep Ongehoord Nederland een derde financiële sanctie opleggen. Dit keer is de aanleiding het tweede rapport van de NPO-Ombudsman.
Er zat geen woord Spaans bij in het laatste lijvige rapport van de NPO-Ombudsman: het programma Ongehoord Nieuws overtreedt stelselmatig de journalistieke code. Daarom is de Nederlandse Publieke Omroep opnieuw van plan aspirant-omroep Ongehoord Nederland een financiële sanctie op te leggen. Het is de inmiddels de derde berisping. Onzorgvuldige journalistiek is een prijzige aangelegenheid.
Eind november verscheen het tweede rapport van de Ombudsman van de NPO waarin staat dat de omroep de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws ‘stelselmatig heeft overtreden’. De Ombudsman oordeelde dat de code, waaraan alle omroepen zich moeten houden, in 22 van de 23 uitzendingen van Ongehoord Nieuws is geschonden. Er was in veel uitzendingen sprake van ‘een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten’.
De eerste twee sancties van respectievelijk ruim 84.000 en ruim 56.000 euro werden in juli en december opgelegd. Het zijn kortingen op het jaarbudget van de ON dat voor 2022 werd vastgesteld op ongeveer 3,6 miljoen euro. De eerste maatregel volgde eveneens na een Ombudsman-rapport halverwege vorig jaar naar aanleiding van klachten. Ook toen was de conclusie dat Ongehoord Nieuws aantoonbaar onjuiste informatie verspreidde. De tweede boete volgde omdat de omroep van Arnold Karskens volgens de NPO niet voldoende bereid was om samen te werken binnen het omroepbestel, iets waartoe alle omroepen verplicht zijn.
In beroep
Het is afwachten of de tweede sanctie inderdaad doorgaat; ON heeft daartegen beroep aangetekend. Het is nog niet bekend wanneer een adviescommissie die zaak behandelt. Ook tegen de eerste boete maakte ON bezwaar, maar de omroep werd tijdens een hoorzitting niet in het gelijkgesteld. Wel werd de sanctie verlaagd van 93.000 naar 84.000 euro.
Formeel heeft de NPO heeft bij herhaalde overtredingen en/of de weigering tot samenwerking de mogelijkheid om staatssecretaris van media Gunay Uslu te verzoeken de voorlopige erkenning van ON in te trekken. Tot nu toe deed de NPO dat niet.
ON heeft twee weken de tijd om te reageren op het voornemen van de NPO om een derde sanctie op te leggen. Pas daarna zal worden besloten of die boete daadwerkelijk wordt opgelegd en wat de hoogte daarvan is. Op de site van Ongehoord Nederland is al te lezen dat de omroep het voorgenomen besluit ‘niet constructief’ vindt en interpreteert als ‘een openbaring van de intentie om omroep ON! van de buis te halen’. “De tweede sanctie en de voorgenomen derde sanctie overlappen elkaar inhoudelijk, hetgeen erop wijst dat het NPO-bestuur zich vooral door emoties laat leiden”, aldus het bestuur van de omroep.
Lees ook:
Tijd om Ongehoord Nederland uit het bestel te zetten? ‘Ze hebben het zelf in de hand’
Ongehoord Nederland blijft de regels van de NPO schenden. Kan de aspirant-omroep wel in het publieke bestel blijven? ‘Ze hebben geen zendmachtiging gekregen om een soort roeptoeter te zijn voor idioten.’
Tweede boete voor Ongehoord Nederland: ‘Omroep komt verplichting tot samenwerking niet na’
Een nieuwe boete voor Ongehoord Nederland betekent een verdere escalatie tussen de aspirant-omroep en de Nederlandse Publieke Omroep.