Shula Rijxman
Onderzoek na mogelijke belangenverstrengeling bij de NPO
Shula Rijxman verzuimde als NPO-voorzitter haar privérelatie met een topambtenaar te vermelden. De vraag rijst of de processen om belangenverstrengeling bij de NPO te voorkomen wel in orde zijn.
Naar aanleiding van ‘signalen van belangenverstrengeling’ bij de NPO onderzoekt het Commissariaat voor de Media (CvdM) of de processen die belangenverstrengeling bij de publieke omroep moeten voorkomen voldoende zijn geborgd. De toezichthouder maakte donderdag bekend een breed onderzoek op te zetten.
De NPO beschikt over een ‘gedragscode integriteit’. Daarin staat onder meer dat persoonlijke relaties met bijvoorbeeld topambtenaren moeten worden gemeld om ‘alle schijn van belangenverstrengeling te vermijden’. De code kwam tot stand onder de vorige bestuursvoorzitter, Shula Rijxman. Zij is sinds vorige maand wethouder in Amsterdam.
Privérelatie met topambtenaar
Rijxman kwam de voorbije weken in het nieuws omdat ze verzuimde melding te maken van haar privérelatie met Marjan Hammersma, de secretaris-generaal van ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap. Dit zou problematisch zijn geweest omdat een klokkenluider van NPO die melding wilde maken over constructies waarbij het salarisplafond bij de publieke omroep werden ontweken, op het ministerie geen gehoor zou hebben gevonden bij Hammersma.
De huidige bestuursvoorzitter van de NPO, Frederieke Leeflang, bevestigde tegenover BNR dat Rijxman de privérelatie met de topambtenaar niet heeft gemeld bij de vertrouwenspersoon en voegt daar aan toe dat het ‘verstandig’ was geweest dit wél te doen.
Deze week kwam nog een tweede zaak rond Rijxman aan het licht. Zij zou in 2017 een privévakantie met staatssecretaris Sander Dekker van media niet gemeld hebben bij haar werkgever.
Het Commissariaat betrekt bij het onderzoek mogelijk de uitkomsten van het onderzoek dat de Auditdienst Rijk onlangs instelde naar de gang van zaken rond de melding van de klokkenluider, maar richt het eigen onderzoek uitsluitend op de processen die belangenverstrengeling of de schijn daarvan moeten voorkomen. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek klaar zal zijn.
Yvon Jaspers, Jort Kelder en Matthijs van Nieuwkerk
Al eerder lagen andere NPO-presentatoren onder vuur vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Zo was Boer zoekt vrouw-icoon Yvon Jaspers een aantal jaar actief bij ForFarmers, het grootste veevoerbedrijf van Europa. Het Commissariaat voor de Media stelde een onderzoek in, maar oordeelde uiteindelijk dat geen sprake was van belangenverstrengeling.
Ook stelde de waakhond een onderzoek in naar de campagnefilmpjes die Op1-presentator Jort Kelder maakte voor Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet. AvroTros zag in deze kwestie ‘geen enkele reden om in te grijpen’. Ook rezen er vragen rond het commerciële concert dat Matthijs van Nieuwkerk organiseerde rond zijn programma Matthijs Gaat Door.
Lees ook:
Zorg goed voor de NPO, zegt vertrekkend voorzitter Shula Rijxman. ‘Anders heb je straks geen tegengif meer’
Ruim tien jaar was Shula Rijxman de baas in Hilversum. Nu ze vertrekt, blikt de NPO-voorzitter terug op een tumultueuze tijd. ‘De publieke omroep is nog niet divers genoeg.’