Onbekende Van Gogh nu eigendom van Het Noordbrabants Museum
De Brabantse periode van Vincent van Gogh (1853-1890) is bruin. Donkerbruin. Denk aan De Aardappeleters. Maar op de laatste aquarel die hij op Brabantse bodem schilderde in 1885, De tuin van de pastorie te Nuenen, zien we plotseling fel lichtgroen en lichtblauw. Een directe aankondiging van de heldere kleuren waarmee hij zijn meesterwerken in Frankrijk zou gaan schilderen.
Dit sleutelstuk is nu eigendom van Het Noordbrabants Museum. Het museum kon de aquarel kopen van een particulier voor ruim een miljoen euro. Met dank aan verschillende fondsen en particulieren die voor financiële steun zorgden. Directeur Charles de Mooij is uiteraard zeer blij. "Onze aankopen zijn nooit meer dan 200.000 euro geweest. Dus dit is heel bijzonder voor ons."
Van Gogh werd geboren in Zundert. Eenmaal volwassen woonde hij in Londen, Parijs, België, Den Haag en Drenthe. Daarna ging hij weer bij zijn ouders wonen in Nuenen. Het museum heeft ook een schilderij in bruikleen van de pastorie van zijn ouders. Daar komt de nieuwe aankoop naast te hangen.
Meer kleur
Dat Van Gogh minder donker ging werken is te danken aan zijn bezoeken aan het Rijksmuseum. Hij had een grote bewondering voor de zeventiende-eeuwse meesters. Voor De Joodse Bruid van Rembrandt en voor het werk van Frans Hals. Zij gebruikten veel meer kleur dan hij. De Mooij: "Dat heeft een omschakeling in zijn denken veroorzaakt. Het is heel wonderlijk om dit werk te zien. Het doet totaal niet denken aan Vincents Brabantse periode."
Toch hoeven we hier niet te twijfelen aan de echtheid van het werk. Het is precies na te gaan in welke collecties het werk heeft gezeten. Het werk is zelden te zien geweest, maar voor kenners is het geen onbekend werk. Ook het van Gogh Museum heeft zich er lovend over uitgesproken, aldus De Mooij.
Om de aankoop te vieren is het Noord Brabants Museum zaterdag 10 december voor iedereen gratis te bezoeken. De aanwinst hangt tot 19 maart 2017 in het Van Gogh Paviljoen. Daarna moet het een paar maanden in het donker rusten tot het een aangepaste vitrine krijgt waarin de aquarel geen schade door lichtval op kan lopen.