Nieuwe omroepen
Omroep Zwart en Ongehoord Nederland komen op tv, maar zijn gewaarschuwd
Ongehoord Nederland moet ophouden de NOS te diskwalificeren, en er is geen plaats voor nepnieuws bij de publieke omroep. Met die waarschuwing maakt minister Slob bekend welke omroepen vanaf 2022 vijf jaar zendtijd krijgen.
De kogel is door de kerk: Omroep Zwart en Ongehoord Nederland krijgen vanaf 2022 zendtijd op de Nederlandse publieke televisie. Beide krijgen een voorlopige erkenning als aspirant-omroep, heeft minister Arie Slob donderdag bekendgemaakt. Hiermee volgt hij eerdere adviezen van de NPO, de Raad voor Cultuur en het Commissariaat voor de Media.
Ongehoord Nederland moet wel stoppen de NOS structureel weg te zetten als onbetrouwbaar. Anders kan de aspirant-omroep ‘grote schade’ toebrengen aan het publieke bestel, zeggen de adviseurs. Ongehoord Nederland noemt de NOS op zijn website onder meer ‘anti-blank’, ‘doelbewust misleidend’ en ‘niet onafhankelijk’.
De minister heeft zowel Ongehoord Nederland als Omroep Zwart gewezen op hun verantwoordelijkheid. Er is ‘geen plaats voor het verspreiden van onbetrouwbaar nieuws en desinformatie’. Beide omroepen hebben gereageerd dat zij zich zullen houden aan de Mediawet en de gedragscode van de NPO.
WNL, Human en PowNed mogen blijven
Tegelijk treden in 2022 WNL, Human en PowNed – die de afgelopen jaren aspirant waren – formeel toe tot het publieke bestel. Zij moeten wel samen optrekken met bestaande volwaardige omroepen. HUMAN gaat samen met de VPRO, WNL met Omroep MAX en PowNed met AvroTros. Volgens de wet mogen er namelijk maar zes volwaardige omroepen bestaan.
De omroeperkenningen lopen tot en met 2026. Iedere vijf jaar mogen nieuwe omroepen een uitzendvergunning aanvragen, en moeten bestaande omroepen aantonen dat zij nog aan alle voorwaarden voldoen. Naast Zwart en Ongehoord Nederland probeerden minstens elf andere verenigingen een omroep te starten, maar zij trokken niet genoeg leden aan.
Omroepen weigeren of wegsturen moet mogelijk worden
Aspirant-omroepen moeten minstens 50.000 leden hebben voor een vergunning. Volwaardige omroepen hebben er 100.000 nodig. Officieel moeten aspiranten daarnaast ‘onderscheidend’ zijn, en moeten zittende omroepen ‘een godsdienstige, maatschappelijke of geestelijke stroming vertegenwoordigen’. Maar die eisen zijn volgens Slobs adviseurs te breed geformuleerd.
Zo vindt de Raad voor Cultuur dat KRO-NCRV te weinig scherpe programma's ontwikkelt, en dat het te onduidelijk is welke stroming AvroTros vertegenwoordigt. Maar kennelijk zijn de criteria niet concreet genoeg om negatieve adviezen uit te delen.
Minister Slob zegt daarom later dit jaar met een voorstel voor nieuwe criteria te komen. Die zouden moeten gelden wanneer over vijf jaar opnieuw vergunningen worden uitgedeeld. Misschien dat tegen die tijd ook langzittende omroepen de wacht aangezegd kan worden.
Lees ook:
Raad voor Cultuur wil nieuwe spelregels voor de omroepen: vooral AVROTROS en KRO-NCRV liggen onder vuur
De spelregels voor het omroepbestel moeten op de schop volgens de Raad voor Cultuur. Bestaande omroepen moeten eruit gezet kunnen worden als ze niet langer een maatschappelijke stroming vertegenwoordigen. Vooral AvroTros en KRO-NCRV liggen onder vuur.