null

Omroepstatus

Ombudsman NPO begint onderzoek naar nieuwe klachten ON

Beeld ANP

De Ombudsman van de NPO, Margo Smit, start een onderzoek naar aanleiding van de bijna 1900 klachtenmails die zij afgelopen week heeft gehad over omroep Ongehoord Nederland.

ANP

Dat laat zij donderdag desgevraagd weten aan het ANP. Na het onderzoek zal een publicatie volgen. Volgens de richtlijnen staat hier in principe een termijn van drie maanden voor. Eerder vandaag riepen alle omroepen van de NPO het Commissariaat voor de Media (CvdM) al op om op ‘zeer korte termijn’ een oordeel te vellen of Ongehoord Nederland de mediawet heeft overtreden.

Ongehoord Nederland ligt onder vuur na een veelbesproken racisme-item in de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week donderdag. De NPO stelde dat met dit item “de grens van redactionele vrijheid is bereikt” en vroeg de mediawaakhond om een oordeel.

Groter onderzoek

Het onderzoek van het Commissariaat voor de Media waarin het racisme-item van Ongehoord Nederland wordt meegenomen, is naar verwachting pas klaar in het tweede kwartaal van 2023, laat de mediawaakhond donderdag weten aan het ANP. Het CvdM reageert hiermee op de oproep van de NPO en de omroepen om zo snel mogelijk antwoord te geven op de vraag of Ongehoord Nederland de Mediawet heeft overtreden.

Het gaat om een al eerder aangekondigd onderzoek naar de betrouwbaarheid van journalistieke producties. Totdat het onderzoek is afgerond, doet het Commissariaat verder geen mededelingen over de bevindingen.

Omroepen maanden het CvdM vandaag juist haast te maken met het onderzoek. “Het Commissariaat is toezichthouder, het is haar taak om hier iets van te vinden”, aldus Arjan Lock, die ook voorzitter van de raad van bestuur van de EO is.‘ Zij hebben hier volgende week ook een gesprek over met de mediawaakhond. “Alle omroepen voelen een groot ongemak en grote verontwaardiging bij wat er donderdag is gebeurd”, aldus Lock. “Discriminatie en racisme zijn niet welkom in ons bestel. En journalistieke regels dienen serieus genomen te worden.”

In het desbetreffende item waren video’s te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting. De beelden werden getoond om een “op sociale media minder belicht aspect van racisme” te laten zien, zo legde Ongehoord Nieuws-presentatrice Raisa Blommestijn uit.Lees ook:RIVM wil dat podcastmakers beweringen over Van Dissel intrekken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wil dat podcastmakers Yves Gijrath en Erik de Vlieger publiekelijk duidelijk maken dat hun beweringen over RIVM-directeur Jaap van Dissel niet kloppen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden