The Voice

OM vervolgt Ali B en Jeroen Rietbergen voor zedenzaken The Voice

De finale van The Voice of Holland. Beeld ANP /  ANP Kippa
De finale van The Voice of Holland.Beeld ANP / ANP Kippa

Rapper Ali B. en bandleider bij de The Voice of Holland (TVOH) Jeroen Rietbergen worden vervolgd vanwege seksueel misbruik, de zaak tegen Marco Borsato wordt vanwege gebrek aan bewijs geseponeerd.

ANP

Het Openbaar Ministerie startte een onderzoek naar de drie mannen na een uitzending van BOOS in januari 2022. In die uitzending zeiden tientallen vrouwen dat zij lastig zijn gevallen. Rietbergen zou vrouwen hebben betast en dickpics hebben gestuurd, Borsato zou eveneens vrouwen hebben betast, onder wie minderjarige meisjes. Bij Ali B. zou het zelfs gaan om verkrachting.

Het OM vervolgt B. voor seksueel misbruik van drie vrouwen, in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland. Eén van deze verdenkingen gaat over een vrouw die betrokken was bij TVOH. Bij de aangifte van een vierde vrouw, die ook meedeed aan TVOH, was volgens het OM geen sprake van een strafbaar feit. Daarom zal het OM deze zaak seponeren.

Dat geldt ook voor de zaak tegen Marco Borsato, maar de reden voor het seponeren is anders. ‘De verklaring van het slachtoffer in deze zaak wordt niet ondersteund door een tweede bewijsmiddel’, schrijft het OM op de eigen site. Borsato is daarom geen verdachte meer, maar de aangifte zal niet worden vernietigd en blijft onderdeel uitmaken van zijn justitiële dossier.

Borsato wilde niet reageren op het sepot. “Maar het spreekt voor zich dat hij met instemming heeft kennisgenomen van het besluit en het daar verder bij wil laten,” liet zijn advocaat weten.

Tegen Borsato loopt nog wel een zedenonderzoek naar aanleiding van een aangifte in december 2021, maar dat is niet gerelateerd aan The Voice. In deze zaak wordt nog een vervolgingsbeslissing genomen. De zanger heeft tegenaangifte gedaan voor smaad en laster.

Rietbergen wordt vervolgd voor seksueel misbruik dat hij in februari 2018 in of rond de opnamestudio’s van TVOH zou hebben gepleegd. Nienke Wijnhoven, de vrouw die aangifte heeft gedaan tegen Jeroen Rietbergen, heeft “eindelijk het gevoel dat zij erkenning krijgt voor wat haar is overkomen,” zei haar advocaat. Wijnhoven hoopt dat anderen zich gesterkt voelen om alsnog naar voren te treden.

Het onderzoek naar een vierde persoon, een regisseur, is eerder al geseponeerd omdat er geen bewijs was.

Lees ook:

Zonder tegenspraak kunnen Hilversumse haantjes jarenlang hun gang gaan

Bij NOS Sport was er jarenlang sprake van grensoverschrijdend gedrag, seksuele intimidatie, pesterijen en scheldpartijen. En de hoofdredactie greep niet in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden