Update

OM gaat door met cassatie in zaak Alberto Stegeman

Alberto Stegeman. © ANP Beeld
Alberto Stegeman. © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) zet het al eerder aangetekende beroep in cassatie in de zaak rond SBS-verslaggever Alberto Stegeman door. Dat heeft het OM vandaag bekendgemaakt.

Het Amsterdamse gerechtshof ontsloeg Stegeman en een collega in april dit jaar van rechtsvervolging. Het OM had die vervolging ingesteld, nadat Stegeman in zijn programma Undercover in Nederland gaten in de beveiliging van Schiphol-Oost had blootgelegd. Daartoe vervalste hij een toegangspas en moest hij verboden terrein betreden.

Open deur
De rechtbank veroordeelde Stegeman tot een boete van 1740 euro. De programmamaker ging tegen dat vonnis in beroep. Het gerechtshof meende dat het aantonen van een veiligheidsrisico een maatschappelijk belang is dat tegen de strafbare feiten opweegt.

Volgens het OM zet het hof daarmee de deur open voor journalisten die onder het mom van het nastreven van 'een maatschappelijk belang van enig gewicht' allerlei strafbare feiten plegen. Voorop moet blijven staan dat ook journalisten geen valsheid in geschrift mogen plegen, aldus een woordvoerster van het OM. Doen ze dat wel, dan volgt een strafrechtelijke reactie.

Uitzonderlijke gevallen
Justitie moet daarbij wel rechtspraak van het Europese hof voor ogen houden: die reactie mag niet tot een vorm van censuur leiden. Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen is plaats voor straffeloosheid. Stegeman en zijn verrichtingen vormen zo'n uitzondering niet, vindt het OM.

In april noemde Stegeman de voor hem gunstige beslissing van het hof 'een overwinning voor de journalistiek'. Het OM tekende toen al beroep in cassatie aan, maar dat was om binnen de wettelijke termijn van twee weken te blijven Uitgebreide bestudering van het arrest van het hof heeft geleid tot het verlangen naar een oordeel van de Hoge Raad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden