TheaterOerol

Oerol, niet vanaf Terschelling, maar vanuit huis

null Beeld
Beeld
Sandra Kooke

Op Terschelling zal het dit weekend een stuk ongezelliger zijn dan in andere jaren. Geen Oerol! Het festival dat het Waddeneiland gewoonlijk halverwege juni in rep en roer brengt, kan vanwege het coronavirus niet plaatsvinden. Geen theatervoorstellingen midden op straat in West, geen enerverende performances op het strand of dans op een open plek in het bos, geen nachtelijke zoektochten naar een afgelegen speelplek van een theatergroep.

In plaats daarvan is er nu een Oerol-programma voor de thuisblijvers. Die kunnen komende week van maandag tot en met vrijdag vanachter hun laptop Het Imaginaire Eiland bezoeken. Op de site van Oerol staat hoe je er kunt komen.

Op dit eiland is een kleine virtuele variant van Oerol te vinden. Net als bij het echte Oerol kun je zelf bepalen wat je op een dag wilt zien of doen. Je kunt voorstellingen bijwonen, podcasts beluisteren, landschapskunst op Terschelling bekijken en een-op-een iets drinken met enkele van de artiesten.

Virtuele variant

Op elk moment van de dag kun je kijken naar de dans van Benjamin Vandewalle. Hij danst gedurende vijf dagen over het eiland. Ook Kasper Peters gaat als ‘de onbevangen Kasper’ dagelijks over het eiland dwalen. Anouk van Kolfschoten belt elke dag vaste Oerolbezoekers op om te vragen naar hun herinneringen aan Oerol en maakt daar nieuwe verhalen van. Theatermaker Laura van Dolron zal in het Bostheater bij Formerum dagelijks zonder publiek een nieuwe show maken, gebaseerd op zinnen die het thuispubliek haar stuurt. Ook veel andere vaste spelers op Oerol, zoals Orkater, Likeminds, de Veenfabriek, Silbersee en Nineties productions, doen mee aan deze virtuele variant.

Een gratis Oerol dit jaar. Maar cultuur is niet gratis, waarschuwt de organisatie. Bedenk wat je wil doneren voor deze thuisblijfversie van Oerol, is de oproep.

Lees ook:

Veel makers lijken te zijn vergeten dat Oerol de versmelting is tussen landschap en theater

Terschelling ademt tot en met zondag Oerol. Trouw ging deze week een aantal voorstellingen op het gigantische theater- en muziekfestival af.

De hoofdact op Oerol is Terschelling zelf

Deze week is Terschelling van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat gevuld met muziek en theater van zeer uiteenlopende snit. Oerol, de moeder aller theaterfestivals, toont mislukkingen en pareltjes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden