Prijswinnaar

Oek de Jong wint met ‘Zwarte schuur’ de Boekenbon Literatuurprijs

Oek de Jong Beeld Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier
Oek de JongBeeld Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier

De Librisprijs liep hij op het nippertje mis, maar Oek de Jong krijgt alsnog eer voor zijn werk. Zijn roman ‘Zwarte schuur’ is bekroond met de Boekenbon Literatuurprijs 2020, ter waarde van 50.000 euro.

Iris Pronk

In het boek wordt de Zeeuwse beeldend kunstenaar Maris Coppoolse achtervolgd door een misdaad die hij op zijn veertiende beging. Zijn schuld en het trauma kleuren zijn hele verdere leven.

De jury is onder de indruk van de sterke, psychologische aanpak van De Jong. Daarmee dwingt hij zijn lezers “om na te denken over de dunne lijn tussen seksualiteit en agressie, mannelijke identiteit en de al dan niet genezende kracht van kunst”.

‘Zwarte schuur’ verscheen in augustus vorig jaar, kreeg overal lovende recensies en wist de weg naar de lezers te vinden. In de Trouw-boeken-top-5 van 2019 eindigde De Jongs boek op nummer 2, na ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Andere genomineerden voor de Boekenbonprijs waren Stephan Enter (‘Pastorale’), Charlotte van den Broeck (‘Waagstukken’), Marcel Möring (‘Amen’) en ‘Gloria’ (Koen Sels). Op die shortlist kwam kritiek literatuurwetenschapper Maaike Meijer, omdat er maar één vrouw op staat.

De jury koos het boek uit een oogst van 460 titels, verschenen tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020. De Boekenbon Literatuurprijs is de enige grote prijs die geen onderscheid maakt tussen fictie en non-fictie, vandaar de lange groslist.

Voor de naamsbekendheid is het wel lastig dat de prijs vaak van sponsor is veranderd. De AKO Literatuurprijs (1987 t/m 1996 en 2000 t/m 2014) was een vast begrip, maar namen als De Generale Bankprijs, de ECI Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs raakten minder ingeburgerd.

Wessel te Gussinklo kreeg vorig jaar de laatste BookSpot Literatuurprijs voor zijn roman ‘De hoogstapelaar’. Nu is Oek de Jong de eerste winnaar van de oude-prijs-met-nieuwe-naam.

Lees ook:

Oek de Jong: Het kwaad is onuitroeibaar

Lezers en recensenten zijn vol lof over ‘Zwarte schuur’, de roman van Oek de Jong waarin Maris Coppoolse als kind de dood van een meisje veroorzaakt. Met die schuld moet hij leven, ook als hij later succesvol kunstenaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden