Review

'Och, visse, spartel langs de oever'

Een bekend cliché luidt dat dichters op zoek zijn naar 'het kind in zichzelf' en dat kinderen geboren dichters zouden zijn. Maar de poëziewedstrijd Jong Dichttalent neemt juist de volwassen dichtkunst als voorbeeld en laat kinderen op zoek gaan naar 'de dichter in zichzelf'.

Het initiatief is genomen door de kinderversie van de jaarlijkse VSB Poëzieprijs. Wie meedoet moet zich laten inspireren door één van de vijf titels van de genomineerde dichtbundels voor volwassenen. De nominaties voor de twaalfde VSB Poëzieprijs zijn wel uitnodigend, met titels als 'Anti-canto's en De Astatica' van H.H. ter Balkt, 'De zon en de wereld' van Arjen Duinker, 'Geen hand voor ogen' van Alfred Schaffer, 'Hulp' van Bart Meulman en 'Eerst dit dan dat' van Nachoem M. Wijnberg.

Op de website van Jong Dichttalent staat in tien tips beschreven hoe een jonge schrijver hier een gedicht van kan bakken. Zo kun je simpelweg een woord als 'hulp' uit de titels kiezen en zo snel mogelijk alle woorden opschrijven die je daarbij door het hoofd schieten. In iedere zin van het gedicht past dan één van die woorden. Volgens de initiatiefnemers kan de schrijver 'helemaal zelf bepalen hoe een gedicht eruit ziet': rijm is niet nodig, met ritme en herhaling kun je spelen en volhouden is het motto. ,,Schrijf het opnieuw en opnieuw en doe dit net zolang tot je tevreden bent over het gedicht'', staat te lezen in 'tip 10'.

Het werk van de prijswinnaars van de vorige poëziewedstrijden smaakt naar meer en is verschenen op een serie van vijf cd's met Jong Dichttalent. Zo liet de elfjarige Cheyenne Krijsman zich inspireren door de mysterieuze titel van de bundel 'De aantochtster' van Henk van der Waal, genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2004. Vrij associerend schrijft ze: 'Het is koud. Ik ben ziek. Ik ken de dader. Ze is hier. In ons huis. Raampje open. Deurtje open. Ze maakt geen herrie. Ze is sluw. Ze grijpt je als je zit te lezen. Stiekem. Als je niet oplet.'

De negenjarige Anne van der Bergh lijkt een jonge kloon van Wouter Godijn. In haar gedicht 'Visse' doet zij niet onder voor het taalgebruik in zijn bundel 'De karpers en de krab': 'Och, visse, spartel langs de oever. Door de modder zult u woelen. De zon streelt zijn hart, zacht als de wind bereikt hij zijn eind.'

Wie dit jaar een prijs wint mag het gedicht in 'De week van de poëzie' komen voorlezen in 'De Rode Hoed' in Amsterdam en professionele musici zetten het dan op muziek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden