Springsteen en  Obama bij de opname van hun podcast in Springsteen's thuis-studio in New Jersey.  Beeld AP
Springsteen en Obama bij de opname van hun podcast in Springsteen's thuis-studio in New Jersey.Beeld AP

RecensiePodcast Renegades

Obama en The Boss vragen zich af waar het met hun land mis ging

In Renegades: Born in the USA bespreken oud-president Obama en rockster Bruce Springsteen hun eigen levens en het Amerika van de afgelopen halve eeuw.

Thomas Jak

Hoe is het zover gekomen?, vraagt Barack Obama zich steeds vaker af. Dat Amerika verdeelder is dan ooit? En hoe komen Amerikanen van alle pluimage weer bij een verhaal dat hen met elkaar verbindt? Hij heeft het er de laatste tijd vaak over met zijn vrienden, mijmert hij in de inleiding van de podcast Renegades: Born in the USA. En laat één van die vrienden rockster en Amerikaans icoon Bruce Springsteen zijn.

Het is een interessant duo, de president en The Boss. Zwart en wit, politicus en rockster. Beide boordevol boeiende verhalen, die ze op hun eigen manier pakkend weten over te brengen. En ze vullen elkaar aan in deze podcast: als de rockster wel erg veel interessante typeringen zoekt om zijn anekdotes aan te dikken, houdt Obama de vaart erin. Of als de toon van de oud-president wat te lang te serieus blijft, heeft Springsteen een treffend liedje op zijn akoestische gitaar paraat. Over een doorsnee arbeider, die getuige het hartstochtelijke meezingen van de vele fans uit alle hoeken van het land, model staat voor de Amerikaanse Jan met de pet die overal te vinden is. “Het politieke komt voort uit het persoonlijke”, verkondigt Springsteen.

Stinkend rijk, toch geloofwaardig

De gitarist en de president illustreren subtiel hoe de scheidslijnen in de VS tussen arm en rijk, of zwart, gekleurd en wit in de afgelopen halve eeuw lopen en gelopen hebben. Dat ze inmiddels zelf stinkend rijk zijn doet weinig af aan hun geloofwaardigheid.

Obama woonde de eerste jaren van zijn leven gelukkig op Hawaï, maar hij vindt terugblikkend gemakkelijk veel voorbeelden van racisme. De tenniscoach die een ongepast grapje maakte, of een vriend die tijdens een ruzie ineens een denigrerend woord gebruikte – Obama sloeg hem een gebroken neus. “Goed!” oordeelt The Boss.

Springsteen op zijn beurt zag het concept van de American Dream door de jaren heen veranderen. “Bij ons in de stad wilde iedereen gewoon zijn brood verdienen, en als je het écht goed wilde doen ging je naar de universiteit. Die notie werd in de jaren tachtig materialistischer: je bent niet goed genoeg als je niks hebt.”

Geen zwarte of witte muziek

Het gesprek voelt het meest ontspannen aan als de twee praten over hun liefde voor muziek, maar ook daaronder schuilt een diepere laag. De vergelijking met hun liefde voor de Verenigde Staten is snel gemaakt: er bestaat geen witte of zwarte muziek, geen wit of zwart Amerika. Maar het duo weet wel vrij precies waar de grenzen tussen de twee zouden lopen.

Desalniettemin blijft de luisteraar na een aflevering nooit met een zwaar gemoed achter. Dan beklijft toch vooral Springsteens hese lach en Obama’s warme zangstem.

Renegades: Born in the USA staat op Spotify. Er zullen acht afleveringen verschijnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden