Review

NPND

Na de Sint komt de kerst. De cadeaustroom houdt nog even aan. Dus gaat Trouws speelgoedproefpanel ook nog even door. En keurde deze week computerspellen.

Droomprinses

Playstation 2-spel 'Gift: geschenk van de sterren'. Producent CRYO/Homesoft. Leeftijd vanaf 7 jaar. Prijs ongeveer 130 gulden / 60 euro.

Een avontuurlijke speurtocht. De hoofdpersoon Gift wordt op pad gestuurd om in zeven werelden te speuren naar de oplossing om droomprinses Lolita Globo uit haar toverslaap te verlossen. Hij moet bijvoorbeeld een soort kristallen vinden, en uitkijken voor de tegenstanders; er zijn er die niet tegen donker kunnen, en die juist niet tegen licht kunnen. In het begin is niet duidelijk wat de speler moet doen, maar al spelend lukt het wel. Mirjam (14) vindt het spel 'niet verslavend, maar ook niet saai'. Het is een grappig en best origineel spel, alleen 'is onduidelijk hoe je een level inkomt'.

Bang voor spoken

Spookjes om middernacht, producent Lannoo / Dada Media, naar de boeken van Jacques Duquennoy. Vermaak, spelen, ontdekken en leren met vier spookjes. Leeftijd 3-6 jaar. Prijs 55 gulden / 25 euro.

Met de lieve en ondeugende spookjes Reginald, Lucie, Georges en Ed gaat Naomi (3) op avontuur in het kasteel. Ze gaat bijvoorbeeld mee naar de toverkeuken, en steekt vuurwerk af op het dak. Naomi vindt het leuk, ze wil graag 'met de spookjes spelen'. Ze vindt ze helemaal niet eng.

Geschikt voor Mac en pc, installeren op de Mac gaat heel eenvoudig, op de pc duurt het langer.

Museumtocht

Artur en de geest van het museum. Producent Lannoo. Speurtocht langs beroemde schilderijen. Leeftijd 7-12 jaar. Prijs 55 gulden / 25 euro.

Er is een geest ontsnapt uit een schilderij en de muis Artur moet hem zoeken. Tijdens de speurtocht moet de muis ook nog de schilderijen repareren die de geest kapotmaakt. Speler Arthur (9) vindt de cd-rom 'hartstikke leuk'. Zelfs nadat het programma vastloopt en er via internet een herstelversie moet worden gedownload. Maar na één keer spelen zijn de trucjes bekend en van een derde keer komt het niet meer.

Het ene beroemde schilderij na het andere passeert op de speurtocht. Om verder te komen, moeten er spelletjes worden gespeeld. En die zijn leuk. Er moeten kaarten worden gezocht voor 'De valsspeler met ruitenaas' van George de la Tour. Mona Lisa blijkt te kunnen praten. De monsters uit 'De bekoring van Sint Antonius' van Jeroen Bosch moeten de juiste poten en snavels krijgen. Als de schilderijen uit een van de zes kamers weer in orde zijn, krijgt de speler een kleur verf waarmee een schilderij wordt gemaakt. Daarmee komt de geest weer terug in het schilderij. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar een negenjarige die nog niet in het Prado of het Louvre is geweest, ontgaat het volledig dat het om echte schilderijen gaat. Alleen Mona Lisa wordt herkend want die schijnt ook voor te komen in de Donald Duck. Na een tijdje spelen, worden ook de schilderijen bekeken. De 'Slangenbezweerster' van Henri Rousseau is favoriet. Blijft alleen de geest over. Na het uitspelen van het spel verschijnt 'De herfst' van Guiseppe Arcimboldo op het doek. ,,Een groentekop, dat is toch geen schilderij', vindt Arthur.

Computerknutselen

Oscars Knutseldoos, producent Lannoo. Een knutselavontuur voor lijm, schaar en papier. Leeftijd 4-10 jaar. Prijs ongeveer 55 gulden / 25 euro.

De Knutseldoos zit vol met leuke ideeën voor een aangename knutselmiddag. Je leert hoe je vingerpoppen maakt. Ook wordt stap voor stap uitgelegd hoe je mobiles en trekpoppen kunt maken. Door middel van een druk op de knop rollen de bouwtekeningen en een lijst met benodigdheden uit je printer en kun je aan de slag. Niet op je computer, maar met echte lijm, papier en schaar. In een andere kist zit het Drukatelier. Hier kun je naar hartelust o.a. briefkaarten, kalenders, fotolijstjes en geschenkkaartjes ontwerpen en uitprinten. Een testdag was voor Wouter (6) en zijn vader veel te kort om alles uit te proberen. Ze hebben vingerpoppetjes gemaakt, wat boerderijdieren geplakt en een masker geknutseld. Omdat Wouter over twee weken jarig is hebben ze in het Drukatelier prachtige uitnodigingen voor zijn vriendjes gemaakt. Joris (4) vermaakte zich ondertussen met het Muizenvangspel. Want ook 'Carmela's speelgoedkist' zit vol leuke (computer)spelletjes. Wouter: ,,Ik vind het leuk dat je met een kinder-cd-rom van die grote-mensendingen kan doen.'

Dit is eindelijk een cd-rom die niet alles voorkauwt. Het kind wordt voortdurend gestimuleerd om creatief te zijn. Voor het beste resultaat moet je er als ouder wel bijblijven, want het knippen, snijden en plakken moet wel veilig en soms nauwkeurig gebeuren.

Geschikt voor Mac en pc.

Schedel

Atlantis III, The New World. Producent Homesoft. Genre avontuur, speurtocht. Door het uitvoeren van opdrachten en oplossen van raadsels moet de speler achter het geheim van de zilveren schedel komen. Leeftijd 10+. Adviesprijs 60 gulden / 23 euro.

Het spel is moeilijk, omdat het in het Engels is. Er is een optie om het in Nederlands om te zetten, maar als de speler die aanklikt verschijnt de vraag om de dvd-versie.

Eenmaal aan het spelen, blijkt het spel verslavend. Je wilt zo graag achter een raadsel komen. Dat kan een halfjaar duren maar ook een paar maanden, omdat je steeds in een nieuw level komt. Sander (11) vindt het 'moeilijk, maar heel leuk'.

Dit is het derde deel van de succesvolle reeks Atlantis. Het spel is gemaakt met audio- en visuele (3D)-effecten. Het vergt wel wat van de computer, alleen al 400 MB ruimte. Voor het goed kunnen spelen is een processor van PII 450 en 64 RAM nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden