Review

NPND

deReisgids

Verder: hoteltips, een kleine test van 'multitool'-zakmessen (die van de ANWB komen er het slechtst uit, de Victorinox van de ijzerwinkel is de beste) en een onderzoek naar de voordeligste vliegtarieven naar Noord-Amerika. Die prijzen kunnen erg veel verschillen; hoe eerder je boekt en hoe flexibeler je bent in je wensen, hoe goedkoper het is. De KLM komt er over het algemeen goed uit. deReisgids, Amerika-special, fl.7,95 (introductieprijs). Voor abonnementen: 070-4454567.

Campingjaarboek

Je gaat op de bonnefooi op vakantie, want je hebt geen zin om je van tevoren vast te leggen op een camping of een hotel. Het 'Vakantie jaarboek 2001' is dan nuttige bagage. Er staan 5000 adressen in Europa in, overzichtelijk gerubriceerd per land, streek en categorie, met praktische informatie. De camping-, hotel en appartementen-eigenaren melden zichzelf aan voor opname in het boek. Als de redactie gegronde klachten krijgt, wordt de accommodatie er in de volgende uitgave uitgegooid. Verkrijgbaar bij boekwinkel, warenhuis, bezinestations, uitgeverij Nedcamp, fl.17,50.

Camping-cd-rom

Als je wel de camping van tevoren wilt regelen, of in ieder geval alvast een keuze wilt maken, dan is de cd-rom 'ANWB camping select Europa 2001' informatief, met gegevens over 8300 campings in 26 Europese landen. Voor Windows, min. 95. Verkrijgbaar bij ANWB, boekwinkels, computerwinkels, fl.24,95.

Cultuurreizen

Reizen naar landen en gebieden met een rijke cultuur en een grote historie. SRC verzorgt reizen naar Iran, Egypte Bulgarije en andere Balkanlanden, China, Duitsland, Italië, Siberië en veel andere landen binnen en buiten Europa. De rondreis in het gebied gaat per bus of vliegtuig, en wordt begeleid door een Nederlands sprekende reisleider. De aandacht gaat vooral uit naar natuurgebieden, historische bezienswaardigheden en kunst. SRC Cultuurvakanties, brochures: Europa en Verre reizen, 050-3123123.

Nederland op het web

Steeds meer mensen halen informatie over hun reizen en vakanties van internet. Via zoekmachines, Startpaginadochters en allerlei reissites kom je een heel eind, maar een totaaloverzicht krijg je nooit, althans, niet in korte tijd. Een ouderwets papieren, overzichtelijk boek kan de boel ordenen en de ANWB doet daar een poging toe met de internetgids 'Nederland on line'. Daarin staan de nuttige webadressen met toeristische informatie van Nederland. Probleem is natuurlijk wel dat op het moment dat het boek uitkomt, de informatie alweer verouderd is. Er zijn sites verdwenen, nieuwe zijn erbij gekomen. Het boekje (96 pagina's, inclusief de uitvoerige index) begint erg algemeen, met een handleiding over internet, die je eerder in een computerhandboek verwacht dan in een toeristisch boek. Dan volgt een opsomming algemene sites over weer, restaurants en dergelijke. Het interessantst zijn de per regio ingedeelde hoofdstukken met specifieke informatie, van bootje huren bij Roermond (www.koeweide.nl) tot Den Haag-popstad met onder meer de site www.golden-earring.nl. ANWB, fl.14,95.

Kiwi in trek

Nieuw-Zeeland is populair bij toeristen. Overweldigende natuur, oude Maori-cultuur en een lage dollarstand (iets meer dan een gulden) trekken veel toeristen uit naburige landen, Azië en Europa. Vorig jaar bezochten ruim 22.000 Nederlanders het land aan de andere kant van de aardbol. Het Nieuw-Zeelandse bureau voor toerisme heeft een reisplanner gemaakt met informatie over activiteiten en evenementen die dit jaar plaatsvinden. Verkeersbureau Nieuw-Zeeland, Frankfurt, 0049-699712110, of op internet: www.purenz.com.

Britse tuinenkaart

Engeland is niet bijster populair bij toeristen vanwege het dure pond en de hoge prijzen. De echte anglofiel laat zich waarschijnlijk niet afschrikken door de kosten of vindt zijn eigen goedkope adressen. Het land heeft nu eenmaal ijzersterke kanten. Het Britse toerismebureau lokt de tuinliefhebber door dit jaar uit te roepen tot tuinenjaar en geeft een speciale kaart uit met 100 bijzondere tuinen in Groot-Brittannië, van vormsnoeituinen, landschapsparken tot terrastuinen en uiteraard rozentuinen. In Cornwall gaat binnenkort het Eden Project open: daar is een porseleinaarde-afgraving veranderd in een gigantisch kassencomplex, met planten uit verschillende klimaten. Brits Toeristenbureau, Amsterdam, 020-6890002. Internet: www.visitbritain.com/gardens.

Avontuurlijk fietsen

Fietsen door het vergeten deel van Midden-Europa, zoals de Oekraïense Karpaten, of door de Krim, over de bergpieken van Pakistan, de Chinese Muur, het ongerepte Laos. Heel comfortabel zal het niet altijd zijn, maar avontuurlijk is het wel. Bike Tracks organiseert fietsreizen naar bijzondere bestemmingen, in Europa, Azië, Midden-Oosten en Latijns-Amerika. De fiets kan in het vliegtuig mee: een fiets met stevige brede banden wordt wel aanbevolen. Bike Tracks, 020-6628546.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden