Review

NPND

Schoolbeker

Fietsendieven

Het blad van de Fietsersbond 'Vogelvrije Fietser' is op reportage geweest bij de fietsendieven in Amsterdam en Utrecht. Die stelen letterlijk alle fietsen die los en vast staan en bieden ze op een centrale plaats te koop aan, niet gehinderd door voorbijgangers of passerende politieagenten. Als er slechts één slot op zit, dan 'vraagt' de eigenaar er eigenlijk om, vindt de dief. Om woedend over te worden, maar de verslaggeefster hield het hoofd koel en vroeg de dieven welke sloten voor hen moeilijk te openen zijn. De rondgang levert een aantal tips op: gebruik twee of drie types; ringslot, beugelslot of kettingslot. Dieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot, vandaar. Zet de fiets ergens aan vast, en haal het slot door het frame én het voorwiel. Zet de fiets op een plek waar wachtenden uitzicht op hebben, een bushalte bijvoorbeeld. Een plek met veel voorbijgangers is juist fout, die haasten zich voort en letten niet op. Maak je glimmende nieuwe fiets lelijk. De topdrie bij dieven: damesfietsen, mountainbikes en Kronans. De bij dieven minst poulaire sloten: De Cyclops-kettingsloten Yellow Chain, Red Chain en Kobalt Chain. Het discusslot, mits met een stevige ketting, is ook moeilijk open te breken, omdat het slot geen houvast biedt. Ook de beugelsloten Abus en Axa Security Plus zijn taai. Het nieuwe Axaslot SL9 dwingt respect af. Het zwakke punt is dat met dat slot de fiets niet ergens aan kan worden vastgezet. De oude Axa-ringsloten zijn voor dieven een lachertje, net als de meeste kabelsloten. B'ste advies: zet je fiets in een bewaakte stalling.

Boek over rimpels

Consumenten geven per jaar miljarden uit aan huidverzorging. Tegen beter weten in kopen ze smeersels die in de reclame een eeuwige jeugd beloven, gezondheid en geluk. Het boek 'Huid en Leeftijd' van de Consumentenbond laat weinig van deze illusies overeind. De smeersels zijn goed genoeg om de huid soepel te houden, maar daaronder gaat de veroudering genadeloos verder en dat wordt ooit zichtbaar. Bij zonaanbidders eerder, bij mensen die de zon mijden later. Ingrijpender behandelingen als lasertherapie, injecties om de rimpels op te vullen of plastische chirurgie worden steeds vaker toegepast, zijn niet zonder risico en vergen een regelmatige herhaling.

Zon is de grootste boosdoener, voor de veroudering (uitdroging) van de huid maar ook als veroorzaker van huidkanker. Smeren dus, van jongs af aan, voortdurend. Het Zwitserse onderzoek van dit voorjaar waaruit zou blijken dat sommige zonnecrèmes zelf kanker kunnen veroorzaken, wordt in het boek (dat waarschijnlijk op dat moment al bijna ter perse was) wel kort besproken. Het boek verwijst naar de bevindingen van de Keuringsdienst van Waren, die het onderzoek heeft bestudeerd en twijfels uitte over de kwaliteit ervan. De Keuringsdienst achtte het niet nodig om zonneproducten te verbieden.

Zonder in gehoon of gegniffel over de aanstellerige en gouden bergen belovende (en verdienende) cosmetica-industrie te vervallen zet het boek, waaraan huid-artsen hebben meegewerkt, de zorg voor de huid duidelijk en nuchter uiteen. Behalve cosmetica komen ook huidziektes en -aandoeningen aan bod, zoals acne, allergie en psoriasis. De mogelijke behandelingen en manieren om te verzorgen worden zorgvuldig uiteengezet.

Het boek van uitgeverij Tirion is te bestellen bij de Consumentenbond (070-4454545) en kost fl.27,50 (leden betalen vijf gulden minder). Goedkoper dan de meeste antirimpelcrèmes en waarschijnlijk effectiever.

Rookdakjes

Rokers groepen vaak samen bij de ingang van een bedrijf, op het dakterras of in viezige ruimtes, om even een sigaretje weg te werken. Sommige bedrijven en scholen komen deze moderne paria's tegemoet met een kunststof overkapping, voorzien van bankje, asbak en prullenbak waar ze beschut buiten hun behoefte kunnen bevredigen. De hokjes worden geproduceerd door Falco, een bedrijf dat is begonnen als producent van rijwieloverkappingen en abri's. De overkappingen zijn modern van lijn, en kosten tussen de drieduizend gulden voor de allersimpelste tot zo'n zestienduizend gulden. Vooral middelbare scholen en bedrijven zijn tot nu toe de afnemers. Falco, Vriezenveen, 0546-554444.

Hapklare brokken

Er is de Mars-reep, het Mars-ijsje en daar komt nu de Mars-koek bij. Laagjes biscuit met daartussen de Mars-chocola. De Biscè is er ook in de variant van Bounty, Twix of M & M De koek in meeneemverpakking is vooral bedoeld voor jongeren, die graag hapklare brokken in de kantine kopen of meenemen naar de sportclub of school. De biscuits zijn per zes stuks verpakt en kosten drie gulden. De koeken worden ook per stuk verkocht en kosten dan 75 cent (en dat is gezien de omvang behoorlijk duur). De op de redactie geproefde testkoeken werden lekker bevonden, maar wel 'erg zoet'.

Zondagse wandeling

Op zondag wandelen in een prettige omgeving en ergens lekker eten is zoveel prettiger dan in een drukke winkelstraat sjokken en daarna weerin de de file naar huis. Het boekje '52 zondagen wandelen & lunchen' van Ellie Brik behandelt zeer uiteenlopende wandelingen, van een stadswandeling door yupperig Amsterdam of studentikoos Utrecht, tot kasteelwandeling in Amerongen, door lommerrijk Laren, literair Leiden of het landgoed Slochteren. Het boekje zit in een ringband, op het formaat van ansichtkaarten, en iedere wandeling bestaat uit een beschrijving, een summier kaartje en een bespreking van een restaurant. Uitgeverij Momedia, internet: www.momedia.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden