null Beeld

RecensiePodcast

Normal Gossip brengt onweerstaanbare roddelverhalen over mensen die je niet kent

Normal Gossip, een podcast met geroddel over mensen die je niet kent, is verslavend om naar te luisteren en geeft inzicht in het onweerstaanbare guilty pleasure van praten over mensen die er niet bij zijn.

Robin Goudsmit

Het klinkt niet als een formule die meteen succesvol is: een podcast met roddel en achterklap, niet over celebrities, maar over volslagen vreemden. Want: wat kan jou het huwelijk of de verbouwing van iemand die je niet kent schelen?

Een heleboel, moet je concluderen als je begint met de podcast Normal Gossip. Binnen een paar minuten slaagt de samenzweerderige toon van Kelsey McKinney erin om je mee te sleuren in de drama’s over buren met keihard miauwende katten, een huwelijk tijdens de pandemie of een vriend met een dubbelleven.

McKinney begon met Normal Gossip tijdens corona, een tijd waarin niemand iets om over te roddelen had. Niemand maakte immers iets mee of zag elkaar. Inmiddels is de podcast aan zijn vierde seizoen toe. Iedere aflevering volgt hetzelfde stramien: McKinney nodigt een gast uit, vaak een collega-podcasthost of een komiek. Ze interviewt diegene over wat roddelen voor hem of haar betekent en vertelt vervolgens een roddelverhaal over iemand die geen van beiden ooit heeft ontmoet. Luisteraars kunnen zelf anoniem verhalen insturen en roddels worden geanonimiseerd. De kans dat je een verhaal over jezelf bij de podcast tegenkomt is dus klein.

Tamelijk onschuldige roddels

McKinney heeft in haar geroddel weinig gemeen met een juice-koningin als Yvonne Coldeweijer. Anders dan bij die beroepsroddelaarster zijn de verhalen van McKinney tamelijk onschuldig; de meeste roddels houden het op klein tot middelgroot huiselijk drama over liefdesrelaties, onmogelijke bazen of vakanties die in het water vallen. Nergens wordt het zo dramatisch dat je eigen voyeurisme je tegen gaat staan.

McKinney groeide op in een conservatief-christelijk milieu in de Verenigde Staten. In een opiniestuk in The New York Times beschreef ze in 2021 hoe in die omgeving roddelen werd gezien als zondig. Maar roddelen is ook belangrijk voor de menselijke samenleving, betoogde ze onder de kop Gossip is not a sin. Roddel dient niet alleen om sociale banden te onderhouden, maar ook als middel om heersende machten te bekritiseren. Het is niet voor niets dat roddelen als eigenschap wordt toegedicht aan groepen in de samenleving die het van oudsher niet voor het zeggen hebben, zoals vrouwen. Veel van wat journalisten doen, komt neer op het factchecken van geroddel. Een maatschappelijk fenomeen als #MeToo begon als een roddel.

Stof tot nadenken dus. Hoeveel verhalen die de wereld veranderden begonnen met het zinnetje ‘je hebt het niet van mij, maar..’? McKinney geeft er geen antwoord op, maar bewijst met haar podcast des te meer hoe onweerstaanbaar een verhaal over een ander leven dan dat van jou kan zijn.

De beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw. Lees hier eerdere recensies terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden