Review

Norma Jean: niet zonder charme maar te naïef, te onbedorven

Veertig jaar na haar mysterieuze dood op 26-jarige leeftijd spreekt Marilyn Monroe nog tallozen tot de verbeelding. Had zij een relatie met een van de Kennedy's of beiden, was haar dood echt zelfmoord of werd ze vermoord? Haar films, zoals 'Some like it hot', zijn nog altijd veelbekeken en de filmfoto uit 'The seven year itch', waarop haar witte jurk opwaait terwijl ze op een luchtrooster staat, is bij iedereen bekend.

Der Spiegel heeft de verschijning, eind volgende maand, van een boek met veelal niet eerder openbaar gemaakte Monroe-foto's van André de Dienes -naast fotograaf spoedig minnaar van het aankomende fotomodel- aangegrepen voor een titelverhaal over de eerste schreden op het publieke toneel van de voormalige Norma Jean Mortenson. Als 19-jarige meldt ze zich bij De Dienes, die een vrouw zoekt die voor de camera uit de kleren wil.

,,Niet zonder charme, maar -helaas, helaas- gewoon te naief, te onbedorven'', zegt het kennersoog van de fotograaf. ,,Toch zag ik meteen wat er uit deze nog niet helemaal tot bloei gekomen schoonheid te halen was.'' Voor honderd dollar in de week gaat ze een contract aan en hij sleept Mortenson/Monroe op een tour door het westen van de VS. Wekenlang legt hij Norma Jean vast: in badpak, in jeans, met lammetjes en pompoenen, als Heidi en als Lolita. Vier jaar later fotografeert De Dienes haar met het bovenbeen voor haar kruis gevouwen. Het enige dat ze naar haar eigen zeggen aan had was de radio. Drie jaar later wordt ze met die foto de eerste centerfold in Playboy.

Newsweek heeft geen ruimte voor dit soort frivoliteit. Daar moet worden gewaarschuwd tegen de teloorgang van een ander soort bezienswaardigheid: de Chinese Muur. Hij gaat ten onder aan ,,de destructieve krachten van de natuur en de economie'', zoals daar zijn: de woestijn, de bebouwing en natuurlijk het toerisme. De Muur staat op de lijst van meest bedreigde plaatsen, maar zoals de Britse natuurbeschermer William Lindesay verzucht: ,,Waar begin je met redden, er is zoveel muur''.

Voor vooral oudere Chinezen staat de Muur meer voor feodale onderdrukking dan voor cultuur. Maar de natuurbeschermers hopen dat de jonge Chinezen van het bouwwerk gaan houden. Vergezeld van een foto, waarop een eindeloze, op elkaar gepakte mensenmassa de muur beklautert, schrijft Newsweek: ,,Terecht of onterecht is er niets in China dat zo het ontzag van mensen uit het Westen opwekt. Vandaag de dag vliegt men de halve wereld over om hem te zien. China kan er baat bij hebben om er ook weer eens met nieuwe ogen naar te kijken.''

,,De songs zijn droevig, maar het wordt steeds aangevuld met optimisme, de belofte van inkeer en de oproep tot spirituele bewapening. Er is op The Rising meer wederopstanding dan in een maand kerkdiensten'', concludeert Time over de nieuwe cd van Bruce Springsteen, die helemaal is geënt op de aanslagen van 11 september. Veel songs zijn geschreven vanuit het perspectief van gewone mensen, die hun leven en toekomst doorkruist zagen door gekaapte vliegtuigen.

Niet iedereen is er gelukkig mee. Charles Cross, die 16 jaar het fanblad Backstreets redigeerde: ,,Ze brengen het als een '11 september album' op de markt. We willen kunst die erover gaat, maar het is nog te vers. Het commerciële geeft me de kriebels.''

Onder de titel 'Het gaat om de economie, baas' -een verwijzing naar de slagzin 'Het gaat om de economie, dombo', waarmee de Democraten tien jaar geleden zijn vader te lijf gingen- zet The Economist de economische problemen op een rij waar George Bush momenteel mee worstelt. Die heeft prioriteit nodig in het beleid. En de oorlog tegen het terrorisme? Of die tegen Irak? ,,Iedere indruk dat die wordt begonnen voor binnenlandse redenen is rampzalig. De regering Bush kan een beetje tegenslag overleven. Maar niet het publieke gevoel dat ze alleen om het eigen hachje geeft.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden