null Beeld -
Beeld -

RumoerNicole Lucas

Nooit geweten, George Orwell hield van schaatsen

Nicole Lucas

Herontdekt is niet het juiste woord. Animal Farm en 1984 van George Orwell zijn sinds hun verschijning in respectievelijk 1945 en 1949 nooit uit de belangstelling geweest. Maar recent is er ook groeiende aandacht voor de essays en andere stukken van de Britse schrijver en journalist (1903-1950), die naam maakte met haarscherpe analyses van nationalisme en totalitarisme.

De afgelopen maanden verschenen er maar liefst drie Nederlandstalige bundels met een selectie uit zijn werk. Begin dit jaar was er Mijn land, rechts of links, daarna kwam Tegen Totalitarisme en recent verscheen Over Waarheid. Orwell is nog altijd akelig actueel, oordeelde recensent Laura Molenaar eerder in Trouw.

Bij al die aandacht voor zijn werk, zou je bijna vergeten dat Orwell, echte naam Eric Blair, ook nog een privé-leven had. Recent gaf zijn zoon Richard, in 1944 als baby geadopteerd door Blair en zijn vrouw Eileen, opmerkelijke details vrij uit vijftig brieven die hij eind vorige maand overhandigde aan het Orwell Archief van het University College London.

Tijdgeest, het weekendmagazine van Trouw, bespreekt iedere week romans, geschiedenisboeken, kinderliteratuur en nog veel meer. U leest onze boekrecensies hier.

Daaruit blijkt ondermeer, zo valt te lezen in The Guardian, dat Blair een enthousiast schaatser was. En ook is duidelijk dat, zoals Richard het uitdrukt, ‘he liked his ladies very much’. Onder de brieven zijn verschillende epistels gericht aan twee voormalige geliefden, die een huwelijksaanzoek van Blair hadden afgewezen, maar met wie hij tot het eind van zijn leven contact bleef houden. Blair had iets van een open huwelijk willen hebben met Eileen, aldus de zoon, maar die zette hem de voet dwars.

Gouden materiaal voor een biograaf, reageerde Orwell-kenner en schrijver DJ Taylor. Hij schreef in 2003 al een veelgeprezen studie en is nu bezig met een tweede. Publicatie wordt over twee jaar verwacht.

Nicole Lucas en Jann Ruyters berichten wekelijks over boekennieuws en ander rumoer uit het literaire circuit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden