Boekrecensie

Nog wreder dan het wrede land

null Beeld

Als een Australische boer ver van zijn auto in de woestijn gevonden wordt, kan dat geen ongeluk zijn.

Monique de Heer

Waarom zou iemand hier willen wonen, vraag je je al na een paar bladzijden van ‘Verlaten’ af. Plaats van handeling van de nieuwste thriller van Jane Harper is de Australische outback. Het landschap is kaal en weerbarstig. De temperatuur kan oplopen tot boven de 45 graden en het is er kurkdroog. Een wandeling van een paar uur kan dodelijk zijn in die hitte. Nergens is schaduw. Drie broers zijn elkaars directe buren. Hun land is groot en de opbrengst karig. Aan de ene kant van het hek woont Cameron in het ouderlijke huis met moeder, zijn vrouw en kinderen en de jongste broer. Zes kilometer verderop woont outcast Nathan alleen. Na een misstap heeft de kleine gemeenschap van buren en familie hem verstoten. Al tien jaar is hij niet welkom in het ouderlijk huis.

Dan wordt Cameron dood gevonden midden in de woestijn, kilometers bij zijn auto vandaan. Dat klopt niet. De gouden regel in dit klimaat is: bij autopech altijd bij de auto blijven. Het enige stukje verharde weg is de landingsstrook van de Flying Doctors. Hier rijdt iedereen rond met een vooraad water, voedsel en brandstof. Iedereen houdt in een logboek bij waar hij is zodat mensen een spoor hebben als iemand niet op tijd terug is van een tocht. Maar Cameron is gaan lopen. Zijn auto wordt intact teruggevonden. Hij heeft niet eens water meegenomen.

Omslag 'Verlaten' Beeld
Omslag 'Verlaten'

Meedogenloos landschap

Door de dood van zijn broer komt Nathan weer in contact met de hem nog steeds vijandige gemeenschap. Harper portretteert fraai het eenzame bestaan in het ruige, uitgestrekte gebied waar iedereen altijd onder het stof zit. Nathan moet een prijs betalen voor de paar dagen dat hij rond de dood van Cameron weer onder de mensen is. De confrontatie met zijn oude liefde, de weduwe van Cameron, is pijnlijk.

Het zijn geen praters daar in de outback. De informatie over de familie krijgt de lezer stukje bij beetje. Na de begrafenis van Cameron lijkt iedereen wat lichter te worden, de ogen van de moeder en kinderen gaan wat meer glanzen. Ook de politie maakt zich niet erg druk om wat er met hem is gebeurd. Er wordt daar wel vaker iemand gek van hitte en eenzaamheid. Maar Nathan laat het mysterie niet los. Hij ziet dat mensen wreder kunnen zijn dan het meest meedogenloze landschap.

‘Verlaten’ is geen loeispannende whodunnit maar een prachtig portret van het leven in een bijzonder stuk Australië. Als lezer word je zo meegezogen dat je de neiging krijgt het stof van je kleren te kloppen.

Oordeel: prachtig, intens portret van Australische gemeenschap in de outback.

Jane Harper
Verlaten
Vert. Marike Groot en Sander Brink
AW Bruna; 412 blz. € 17,99

In ons dossier boekrecensies vindt u een overzicht van de besprekingen van pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden