Review

Nog vijf jaar in Bergen-Belsen, want waar moesten ze heen?

Alleen al over de Jodenvervolging in de oorlog zijn tussen 1990 en 1997 evenveel studies verschenen als in de periode 1945-1985. Dat heeft Dick van Galen Last, de bibliothecaris van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie, berekend en dus noemt hij het 'een bijna onmogelijke taak' een overzicht van die productie te geven.

Desondanks heeft hij er zich heel gewetensvol aan gezet. In het negende jaarboek 'Oorlogsdocumentatie '40-'45' biedt hij een ruim vijftig pagina's tellende beredeneerde bibliografie van wat er tussen 1995 en 1997 aan brede tot zeer brede studies over de Tweede Wereldoorlog in Nederland, de buurlanden en Amerika is verschenen. Enkel dit onmisbare hulpmiddel voor elke serieuze onderzoeker lijkt mij al een rechtvaardiging voor het bestaan van deze reeks jaarboeken.

Maar er is meer, zoals het foto-essay van René Kok en Erik Somers over het 1 117 foto's bevattende album dat het instituut een aantal jaren geleden kreeg. Al die opnamen (merendeels amateurkiekjes) vertellen het verhaal over het lot van zo'n tienduizend Joodse overlevenden uit de vernietigingkampen, die na hun bevrijding onder Brits bewind nog zo'n vijf jaar als displaced persons in Bergen-Belsen moesten verblijven omdat ze niemand meer hadden om naar terug te gaan (er waren erg veel weeskinderen bij) en omdat de Britse regering moeilijkheden maakte over emigratie naar Palestina.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden