BoekrecensieNoem haar naam

‘Noem haar naam’ is het zeer leesbaar, integer verhaal van de zoektocht naar het zusje dat er nooit is geweest

null Beeld
Beeld
Nicole Lucas

Ze komt zelden ter sprake, het doodgeboren tweelingzusje van Jorie Horsthuis, maar als het over haar gaat, gaat het over ‘die ander’ of ‘dat verdrietige’. Horsthuis groeit op in een liefdevol gezin, waarin over veel kan worden gesproken, behalve dat: het zusje dat ze nooit heeft gekend.

Begin dertig is Horsthuis (1981) als ze besluit niet langer, gelijk haar ouders, te doen alsof het meisje er nooit is geweest. De stilte doet haar verdriet. Ze wil weten wat er rond en na de bevalling is gebeurd.

Noem haar naam is het zeer leesbaar, integer verhaal van die zoektocht, die duidelijk maakt dat het gedrag van haar ouders niet uitzonderlijk was. Tot in de jaren tachtig werd ‘niet te lang bij stilstaan’ gezien als de beste manier om met het verdriet rond een miskraam of een doodgeboren kind om te gaan. Dat gold voor de ouders, maar ook voor de omgeving, zo blijkt uit een stapel felicitatiekaartjes die Horsthuis aantreft, gestuurd na haar geboorte. Slechts één refereerde, behalve aan de vreugde over een gezond kind, aan het verdriet dat er ook moest zijn.

Inmiddels heet het zusje niet meer ‘die ander’, maar wordt ze bij naam genoemd. Horsthuis, journalist en politicoloog, beschrijft mooi hoe zij, haar ouders en haar twee broers elkaar daarin hebben kunnen vinden.

null Beeld
Beeld

Jorie Horsthuis
Noem haar naam - Op zoek naar een zusje dat er nooit is geweest
Ambo Anthos
256 blz.; € 21,99

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden