Review

No Blues - Ya dunya

Stan Rijven

CD - FOLK

Tussen Oost en West gebeurt van alles. „Op het kruispunt waar de Arabische muziek en de folkblues elkaar ontmoeten, vindt u No Blues”, zo melden Ad van Meurs (gitaar), Haytham Safia (ud Arabische luit) en Anne-Maarten van Heuvelen (contrabas) op hun site. Vanaf dat kruispunt slaan ze een nieuwe weg in, die voorlopig eindigt in de cd ’Ya dunya’.

Zelf betitelen ze het verrassende resultaat met arabicana. Een fraaie vondst voor deze broeierige mix tussen americana (folk, blues, country) en oriëntaalse traditie. Van Meurs was ooit lid van de newwaveformatie WAT, daarna speelde hij country en folkrock in het soloproject The Watchman. Haytham Safia is afkomstig uit het contigent uitstekende Midden-Oosterse musici die zich in ons land vestigden. Hij speelde onder meer bij Holland Symfonia en gaat binnenkort met een eigen ensemble op toernee.

De chemie tussen de gitarist en ud-speler is geweldig. Om beurten zingen ze en soleren op hun instrument, ondersteund door bas, percussie en viool. De nummers klinken weldadig en volkomen naturel, alsof het nooit anders geweest is.

Akoestische arabopop met een krul, of in hun eigen woorden: „Soms droevig, alsof de Mississippi overstroomt met Palestijnse tranen. Vaak vrolijk, met visioenen van een buikdansende Bush.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden