Nijntje en Rembrandt zijn de grote gelukkigen op het Goed Geld Gala

Het Nijntje-museum in Utrecht. Beeld ANP
Het Nijntje-museum in Utrecht.Beeld ANP

Beiden zijn ze oer-Nederlands en wereldberoemd: Rembrandt en Nijntje. IJzersterke ‘merken’ zijn ze al, maar van de BankGiroLoterij mogen ze nog sterker worden.

Henny de Lange

Op het jaarlijkse Goed Geld Gala van de loterij, waar vanavond weer met geld werd gestrooid voor culturele organisaties, gingen Rembrandt en Nijntje met de grootste bedragen aan de haal. Aan de vele tentoonstellingen en evenementen ter gelegenheid van het Rembrandtjaar, vanwege het 350ste sterfjaar van de meester (1669), draagt de loterij bij met een schenking van 1.035.000 euro.

Het Centraal Museum in Utrecht krijgt 1 miljoen euro voor uitbreiding van het populaire Nijntje­museum, dat gewijd is aan het door Dick Bruna in 1955 gecreëerde witte konijn met menselijke trekken. Het museum heropende in 2016 zijn deuren; voorheen heette het Dick Bruna Huis.

Miljoenen

In totaal werd er ruim 79,4 miljoen euro verdeeld onder 77 culturele organisaties. Het is het hoogste bedrag ooit, bijna 5 miljoen euro meer dan vorig jaar. De miljoenen voor cultuur zijn bij elkaar gebracht door de deelnemers aan de loterij.

Dankzij de hogere opbrengst kon de loterij achttien instellingen verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of met eenmalige donatie. Zo ontvangt de Grote Kerk in Veere 750.000 euro voor het realiseren van het nieuwe cultuurpodium en festivalhuis voor Zeeland.

Het project Art Rocks, een muziekcompetitie die in 2012 werd gestart door museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, krijgt 550.000 euro. Bij deze competitie laten musici zich inspireren door een kunstwerk. Voor een groot deel van de bezoekers van Art Rocks is het de eerste keer dat ze in een museum komen. Met dit geld kan het project, waaraan inmiddels zeven musea meedoen, worden uitgebreid.

Lees ook:

Het Mauritshuis pronkt dit Rembrandtjaar met zijn miskopen

Deze week begint het Rembrandtjaar 2019 met veel tentoonstellingen over het werk van de grote meester die 350 jaar geleden stierf. Het Mauritshuis toont ook de ‘miskopen’ van onechte Rembrandts, en de twijfelgevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden