NieuwsRoofkunst

Nigeria mag eigen erfgoed lenen

Bronsgieters aan het werk in Benin City, het traditionele culturele centrum van het Gilde voor Bronsgieters in Nigeria. Beeld Petterik Wiggers
Bronsgieters aan het werk in Benin City, het traditionele culturele centrum van het Gilde voor Bronsgieters in Nigeria.Beeld Petterik Wiggers

Europese museumautoriteiten krijgen volgende week in Nigeria zeer ambitieuze plannen voorgelegd voor de bouw van een nieuw museum in Benin City. Dat verkeert nog in het stadium van bouwschetsen, maar moet onderdeel worden van een kunstcentrum van internationale allure. De stad wil niet één, maar wel vier nieuwe musea ‘van wereldklasse’ bouwen, zo vertelt een Nigeriaanse betrokkene bij het project, Enotie Ogbebor, aan Trouw.

Redactie

Tien Europese musea, waaronder het Nederlandse Museum van Wereldculturen, zullen objecten uit hun bezit in bruikleen geven aan een nieuw ‘Koninklijk Museum van Benin’, zo hadden ze vorig jaar al afgesproken. Vanaf 2021 moeten daar exemplaren van de ‘Benin Bronzes’ uit Europa te zien zijn. In Benin City vergaderen Europese en Nigeriaanse vertegenwoordigers over het project.

Naast het koninklijk paleis

De ‘Bronzes’ werden in 1897 geroofd uit het paleis van de koning van het Beninrijk, waarvan het huidige Benin City de hoofdstad was. Het Museum Volkenkunde in Leiden bezit 139 exemplaren. De traditionele oba (koning) Ewuare II, nazaat van de koning wiens paleis destijds werd leeggeroofd, is nauw betrokken bij de plannen voor het nieuwe museum. Dat komt tegenover diens koninklijk paleis, op een terrein dat deels leeg is, maar waar ook nog woningen staan.

De Nigerianen willen bouwschetsen overleggen, en ideeën voor de financiering en het bestuur van het museum, zegt Ogbebor, rechterhand van deelstaatleider gouverneur Godwin Obaseki. Naast het Koninklijke Museum moet in Benin City ook een museum voor West-Afrikaanse kunst verrijzen, en eentje voor internationale kunsttentoonstellingen. “Gouverneur Obaseki ziet kunst als economische investering, die ertoe kan bijdragen dat mensen niet meer in wanhoop door de woestijn naar Europa trekken”, vertelt Ogbebor. De deelstaat heeft dit jaar ruim 1 miljoen euro gereserveerd voor het Bronzes-museum. Voor de ambitieuze plannen zoekt de deelstaat buitenlandse geldschieters en op een Nigeriaans elektriciteitsbedrijf, dat volgens Ogbebor 100 miljoen dollar wil investeren.

Op trouw.nl/beninbronzes staan alle artikelen, interviews en video's uit deze serie over roofkunst.

Lees ook:

Geroofd brons mag naar huis

Op 5 juli praten musea uit Europa en Nigeria over een nieuw museum in Benin City. Dat zal Benin Bronzes uit Europees bezit tonen. Redacteur Eric Brassem en fotograaf Petterik Wiggers reisden de geroofde kunstwerken vooruit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden