Nieuws met plaspauzes

Wie het belangrijkste nieuws van 2001 wil zien, zal zondagavond een principiële afweging moeten maken. Wordt 't het jaar volgens 'RTL Nieuws' of volgens het 'NOS Journaal'? Beide nieuwsoverzichten worden tegelijkertijd uitgezonden, wat, helaas voor de kijker, een vergelijkend warenonderzoek onmogelijk maakt. Gelukkig vertonen de overzichten zoveel overlap dat het zien van één ervan volstaat.

Martine Borgdorff

Het belangrijkste nieuws dringt zich op: Volendam, mkz, De Verloving, Israël, New York, Afghanistan. Het afgelopen jaar was een uitdaging voor journalisten, met vanzelfsprekend 11 september voorop, toen zich live, voor het oog van de camera, een onvoorstelbare ramp voltrok. Een drama voor de betrokkenen en een finest hour voor nieuwsmakers. Wellicht dat daarom in beide jaaroverzichten een grote rol is weggelegd voor verslaggevers en correspondenten.

Het 'NOS journaal' zet traditiegetrouw hoofdredacteur Nico Haasbroek in. Mag de man het handwerk weer eens beproeven. Haasbroek reisde af naar New York, waar hij met NRC-commentator Henk Hofland, de Britse schrijver David Yallop en de Palestijnse Basema Spijkerman-Salman (wie?) de gebeurtenissen op en na 11 september doorneemt. In de commentaren domineert de ik-vorm. De blokjes Haasbroek-op-locatie, keuvelend met Hofland en knus met Yallop op een dakterras, worden steevast aangekondigd met een vrolijk jazzy deuntje. Opdat we niet denken dat het 'Journaal' alleen maar goed is voor loodzware kost. Voor de kijker zijn de ons-kent-ons-gesprekjes een vervelende onderbreking van het nieuwsoverzicht, ondanks het wel interessante bezoek van Basema Spijkerman aan een Newyorkse moskee, dat uitmondt in een levendige, maar te kort teruggesneden discussie met Amerikaanse moslims.

Het 'RTL Nieuws' maakt het bonter. De ervaringen van eigen verslaggevers worden als leidraad in het jaaroverzicht gebruikt. "Betty, hoe was het om hier op nieuwjaarsdag verslag te doen?", vraagt nieuwslezeres Suzanne Bosman aan de voet van de Volendamse dijk. Nou, dat was dus vreselijk, vertelt verslaggeefster Betty Glas, want journalisten waren de eerste uren na de brand in 'De Hemel' helemáál niet welkom. En die persconferenties, met burgemeester IJsselmuiden die geen Engels sprak, dat was toch wel heel erg improviseren. Jammer, want het overzicht van correspondent Conny Mus over het opgelaaide geweld in Israël is beklemmend en een waarheidsgetrouwe samenvatting van het afgelopen jaar. En het miniatuurtje van Max Westerman voor glazenwasser Rocco, die meer dan twintig jaar de ramen van de Twin Towers zeemde, is lief. Dan kun je het uitzicht uit Westermans Newyorkse slaapkamerraam gerust overslaan. Maar volgens eindredacteur Ton Lankreijer van 'RTL Nieuws' is met opzet voor deze vorm gekozen, 'omdat kijkers zo'n kijkje in de keuken leuk vinden'.

Ook het 'NOS journaal' maakt zich schuldig aan zelfbevlekking, met een nietszeggend miniportretje van correspondent Charles Groenhuijsen. We zien de tafel waaraan Groenhuijsen's morgens zijn krant leest en het dakterras waar hij zijn stand-uppers doet. En inderdaad, zijn leven zal nooit meer hetzelfde zijn als vóór die elfde september. Voor wie de intermezzo's met wandelende journalisten door New York, Olst, Volendam of Bethlehem beschouwt als welkome plaspauzes, bieden beide jaaroverzichten een adequaat beeld van het afgelopen jaar. 'RTL Nieuws' is overzichtelijk en handelt de gebeurtenissen per maand af, met ruim aandacht voor de zes belangrijkste thema's van het afgelopen jaar. 'Het Journaal' beperkte het aantal thema's, maar is iets vollediger door bijvoorbeeld de gevolgen van de gebeurtenissen door te trekken tot het hier en nu. Moeite met kiezen? Maandag worden beide jaaroverzichten herhaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden