cultuur

Nieuwe sponsor maakt dat VSB Poëzieprijs toch door kan

Dichter Tonnus Oosterhoff won de VSB Poëzieprijs al eens in 2003. Nu is hij weer genomineerd.Beeld ANP

Er komt een opvolger voor de VSB Poëzieprijs. “We hebben nog geen nieuwe naam, maar de prijs blijft overeind”, aldus Bas Kwakman, directeur van de Stichting Poetry International en organisator van de prijs.

Dit najaar maakte het VSB Fonds bekend zich terug te willen trekken, waarmee het voortbestaan van de grootste prijs voor een Nederlandstalige poëziebundel onzeker werd. Maar Kwakman vond nieuwe begunstigers: het Elise Mathilde Fonds en het Van Beuningen/Peterich-fonds nemen de financiering over. De VSB Poëzieprijs, een initiatief van dichter Huub Oosterhuis, wordt vanavond voor de 24ste keer uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van 25.000 euro verbonden.

Menno Hartman klinkt opgetogen als hij hoort dat er een grote poëzieprijs blijft bestaan. Hij is uitgever van Rutger Kopland, die in 1998 de VSB Poëzieprijs kreeg en van Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin, die hem in 2013 ontving. “Door de hoogte van dat prijzengeld is de uitreiking van de VSB Poëzieprijs zo’n zeldzaam moment waarop iedereen even opschrikt”, zegt hij. “Het ritselt van de prijzen en prijsjes voor poëzie, maar geld speelt nu eenmaal een rol als het om waardering gaat. Het is een hulpmiddel om ervoor te zorgen dat het genre heel serieus genomen blijft worden. Waardering voor een dichter die verder eigenlijk nooit wat verdient.”

Ook weer niet zoveel mensen

Dichter Tonnus Oosterhoff mocht in 2003 de VSB Poëzieprijs in 2003 ontvangen. Hij maakt met zijn bundel 'Ja Nee' ook vanavond weer kans. “Naar mijn idee was die prijs een leuke bijdrage aan het bekender maken van poëzie voor een groter publiek. Al zijn er ook weer niet zoveel meer mensen gedichten door zijn gaan lezen, denk ik. Hooguit drie of vier."

De VSB Poëzieprijs is meer dan alleen een geldbedrag. De genomineerden maken jaarlijks een tournee langs podia in Nederland en Vlaanderen, en er zijn speciale programma’s voor scholen, waarbij leerlingen gedichten schrijven geïnspireerd op het werk van de genomineerde dichters. Of ook die extra’s blijven, durft Kwakman nog niet met zekerheid te zeggen. “Daarover zijn we in gesprek. Dat wordt later dit voorjaar duidelijk.”

Oosterhoff hoopt van wel. “Dat wedstrijdelement hoeft voor mij niet zo. Dat vijf bundels de beste van het jaar zijn, en dat daarvan dan eentje de allerbeste is, vind ik de grootst mogelijke nonsens. Die tournee langs verschillende podia vind ik belangrijker dan de prijs zelf. De educatie zouden ze wat mij betreft naar voren mogen halen.”

Alle publiciteit rond de prijs heeft wel invloed op de verkoop van de genomineerde bundels, ziet Hartman. “We merkten dat duidelijk toen Perquin de VSB Poëzieprijs kreeg, en nu ook bij Joost Baars. Zijn bundel 'Binnenplaats', een debuut, is genomineerd en verkoopt beter dan een eerste bundel meestal doet. Dat komt echt door die nominatie.”

Genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018 zijn Joost Baars met 'Binnenplaats', Charlotte Van den Broeck met 'Nachtroer', Marije Langelaar met 'Vonkt', Tonnus Oosterhoff met 'Ja Nee' en Mieke van Zonneveld met 'Leger'. De uitreiking vindt vanavond plaats in Diligentia in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden