Vlaamse prijs

Nieuwe literaire prijs De Boon is een respectvolle knipoog naar Louis Paul

  De Boon looft elk jaar ook een prijs voor jeugdliteratuur uit. Beeld ANP XTRA
De Boon looft elk jaar ook een prijs voor jeugdliteratuur uit.Beeld ANP XTRA
Iris Pronk

Heeft u een boon voor boeken? Dat is goed Vlaams voor: Draagt u boeken een warm hart toe? Dan bent u vast blij met de nieuwe Vlaamse literatuurprijs, die schrijvers een zetje in de rug geeft: De Boon. In die naam zit ook “een respectvolle knipoog naar een zekere Vlaamse auteur”, zegt Paul Hermans, secretaris van de prijs.

Het aan De Boon verbonden bedrag is niet kinderachtig: 50.000 euro, evenveel als de Libris Literatuur Prijs en de Boekenbon Literatuurprijs. En dat tweemaal, want er zijn twee Bonen: voor jeugdliteratuur en voor literaire fictie of non-fictie voor volwassenen. Samen dus een ton, betaald door de Vlaamse gemeenschap. Want die heeft een boontje voor literatuur; de Belgische boekhandel is niet voor niks verklaard tot essentiële winkel die in coronatijd open mag blijven.

Daarmee is De Boon een van de grootste prijzen voor jeugdliteratuur in de Lage Landen. De prestigieuze Woutertje Pieterse Prijs voor jeugdliteratuur is ‘slechts’ 15.000 euro waard, de Theo Thijssenprijs 60.000 euro, maar die wordt maar eens in de drie jaar uitgereikt.

Waarom zouden we kinderboeken als een trapje lager zien?

In een eerder stadium overwoog de organisatie om onderscheid te maken tussen De Grote Boon en De Kleine Boon, maar Hermans is blij dat ze dat niet hebben gedaan: “De tijd waarin er meewarig kon worden gedaan over de jeugdliteratuur ligt al even achter ons. De literaire rijkdom van kinderboeken is bijzonder groot, waarom zouden we die als een trapje lager zien?”

De organisatie wil niet alleen het kinderboek optillen, maar stimuleert met een pluriforme jury ook de literaire diversiteit. In de jury zitten deze keer twee Nederlanders: Simone Atangana Bekono en Karin Amatmoekrim. Zij bepalen mede wie op 17 maart 2022 de eerste Bonen krijgen.

Lees ook:

Veel schrijvers hebben op zolder een mislukt boek liggen. Waarom liep het zo jammerlijk stuk?

Veel schrijvers hebben op zolder een mislukt werk liggen: een hoofdstuk of zelfs een heel boek dat ze hebben afgekeurd. Nu het Boekenbal niet doorgaat, gunnen vier schrijvers ons een kijkje in zo’n nooit gepubliceerd gedrocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden