Unesco

Nieuwe Hollandse Waterlinie en koloniën van Weldadigheid toegevoegd aan werelderfgoedlijst

Het Muiderslot, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het rijksmonument, een historische verdedigingslinie uit 1815 tussen Muiden en Gorinchem, is door Unesco genomineerd om te worden uitgeroepen tot werelderfgoed. Beeld ANP
Het Muiderslot, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het rijksmonument, een historische verdedigingslinie uit 1815 tussen Muiden en Gorinchem, is door Unesco genomineerd om te worden uitgeroepen tot werelderfgoed.Beeld ANP

Het Werelderfgoedcomité van VN-organisatie Unesco plaatst de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de werelderfgoedlijst. Ook de koloniën van Weldadigheid worden toegevoegd.

De Nieuwe Waterlinie vormt samen met de Stelling van Amsterdam, die sinds 1996 op de lijst staat, de Hollandse Waterlinies.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Deze is 85 kilometer lang en bestaat uit 45 forten, zes vestingen: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem, Woudrichem en Nieuwersluis en twee kastelen: Slot Loevestein en Muiderslot.

Koning Willem I besloot in 1815 tot de aanleg van de vernieuwde waterlinie. In 1880 volgde een uitbreiding met de Stelling van Amsterdam. De Waterlinies vormen een stelsel van sluizen, dijken, kanalen en gemalen, die Nederland beschermde tegen vijanden. Ook bood dit bescherming tegen hoogwater in de rivieren. Zulke waterwerken, die zo goed bewaard zijn gebleven, bestaan nergens anders ter wereld.

Paupers uit de grote steden een beter bestaan geven

De Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn in 1818 gebouwd door de Maatschappij van Weldadigheid. Doel hiervan was om arme paupers uit de grote steden een beter bestaan te geven op het platteland.

Op dit moment bestaat de lijst uit zo'n 1100 werelderfgoederen, waarvan elf Nederlandse. Omdat het comité vorig jaar niet kon samenkomen vanwege het coronavirus, zijn er nu twee weken uitgetrokken voor de vergadering in het Chinese Fuzhou. Van 16 tot en met 31 juli worden in totaal ruim vijftig nominaties besproken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden